Предавање о генералу Јовану Мишковићу

У касарни „Генерал Јован Мишковић" Војне академије у Београду монах Игњатије Марковић, сабрат манастира Јежевица, одржао је, 29. октобра, предавање о животу значајног српског официра - Јована Мишковића. Отац Игњатије надахнуто је говорио о занимљивом животу и врлинама генерала Мишковића (1844-1908) и позвао питомце Војне академије да у свом официрском позиву следе његов светао пример. 

Генерал Мишковић био је један од најобразованијих официра у тадашњој Србији, свестрана и узвишена личност која је оставила велики траг, рекао је отац Игњатије. Он је подсетио да је Мишковић, који је рођен у Неготину, показао велику храброст у српско-турским ратовима 1876-1878, да је постао први војни министар после стицања независности Србије на Берлинском конгресу 1878, као и да је исте године започео формирање Војног музеја.

Отац Игњатије је навео да је Мишковић Артиљеријску школу подигао на ранг Војне академије и покренуо први званични војни лист „Ратник" 1879. године, да је био и историчар, етнолог, председник Српске краљевске академије, председник Црвеног крста у Србији и још много тога.

Он је казао да је генерал стално говорио о хришћанском моралу у војничком позиву и подсетио да је Мишковићев деда по мајци био свештеник. „Знам да ће се многи упитати по чему би требало следовати примере Светог Саве и ја одговарам - по часности, радиности, у сампрегоревању, љубави према отаџбини, у пожртвовању, једном речју - неговању свих врлина", написао је Мишковић у свом чланку, рекао је отац Игњатије.

Он је подсетио да је Мишковић заједно ратовао са архимандритом Нићифором Дучићем током српско-турских ратова и да су били велики пријатељи. Предавању у касарни „Генерал Јован Мишковић" на Бањици присуствовао је и државни секретар у Министарству за науку и технолошки развој др Милош Недељковић.

Анђелко Утјешановић