Предавање о Литургији Пређеосвећених дарова у Ваљеву

На Теодорову суботу у 19 часова у парохијском дому Цркве Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву, отац Александар Вучај, парох II обреновачки, одржао је предавање на тему „Литургија Пређеосвећених дарова" за чланове Светосавске омладинске заједнице из Ваљева. У првом делу вечери приказан је документарни филм „Литургија Пређеосвећених дарова", који је пре три године урађен са благословом блаженопочившег Патријарха Павла, а уредници су протојереј-ставрофор Миодраг Поповић и Епископ хвостански Атанасије Ракита.

Отац Александар се, говорећи о смислу ове карактеристичне службе за овај великопосни период године, дотакао и многих других веома важних тема везаних за живот једног хришћанина, а посебно младог човека данашњице. Он је говорио о великој важности, како индивидуалне молитве, тако и заједничке молитве на Светој Литургији без које нам нема спасења и која нас чини хришћанима у правом смислу те речи. Он је истакао важност Причешћа у животу хришћана и напоменуо је да је Литургија Пређеосвећених дарова настала баш из потребе за чешћим сједињењем са Христом у Светој Тајни Причешћа. Говорећи о Светој Литургији и учешћу верника у Чаши Спасења отац Александар је такође истакао важност озбиљног приступа овој највећој Светој Тајни имајући у виду живот по Јеванђељу Христовом.

На лицима ових младих људи се видела велика радост због сусрета са оцем Александром који је као парох у Ваљеву провео две године служећи у парохијској заједници Цркве Васкрсења Христовог, у коју, највећим делом, ови млади људи долазе.

Извор: Епархија ваљевска