Предавање проф. др Милоша Весина у Загребу

Предавање проф. др Милоша Весина у Загребу
Предавање проф. др Милоша Весина у Загребу
Предавање проф. др Милоша Весина у Загребу
Предавање проф. др Милоша Весина у Загребу

На празник Сретења Господњег 2015. године, протојереј-ставрофор Милош Весин, професор пастирске психологије и омилитике на Православном богословском факултету у Либертивилу, био је гост Митрополије загребачко-љубљанске. Овом приликом одржао је предавање у свечаној сали Духовног центра и Гимназије у Загребу под темом Православно хришћанство и пренатална психологија.

Предавање је одржано у организацији Српске православне црквене општине загребачке, а по благослову Митрополита загребачко-љубљанског Господина др Порфирија који је присуствовао овом догађају.

Представљање госта предавача и области његовог интересовања припало је архимандриту Данилу ( Љуботини ). На самом почетку протојереј-ставрофор Милош Весин захвалио је домаћину и истакао да му је велико задовољство да је у Загребу, граду у коме су прије Другог свјетског рата боравили његов дјед, као главни појац Саборног храма, и отац, неко вријеме загребачки новинар.

Услиједило је веома садржајно једночасовно обраћање присутној публици које је обиловало и било поткријепљено научним и истраживачким резултатима, али истовремено обогаћено личним, прије свега пастирским искуством, које је излагање учинило живим и интересантним.

-  Сјећања на трауматске доживљаје из пренаталног периода и најранијег периода дјетињства разликују се по начину како се урезују у мозак, свијест и биће човјека. Савремени истраживачи разликују и не поистовјећују трауму и шок. Траума је она врста повреде која је проузрокована неким негативним догађајем и која покреће особу у правцу емотивног, менталног, па и физичког преоптерећења. С друге стране, шок је физиолошки процес који настаје као одговор на трауму, појаснио је професор др Милош Весин.

Протојереј-ставрофор Милош Весин је истакао важност складног и љубављу прожетог односа родитеља и функционалност породице за здравље дјетета.

Однос свеукупне науке и стручне јавности према овој још увијек младој грани психологије након доста година подсмијеха постепено се мијења. За православно хришћанство и бављење овом темом нарочито су интересантна и инспиративна поједина мјеста у Светом Писму, попут Лукиног јеванђеља и извјештаја о сусрету Дјеве Марије и Јелисавете: „Јер гле, када глас поздрава твојега дође у уши моје, заигра дијете од радости у утроби мојој“ (Лк 1,44).

Након излагања услиједила су бројна питања слушаоца на која је о. Милош стрпљиво и с љубављу одговарао.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска