Предавање проф. др Владимира Вукашиновића у Бранзвику

Предавање проф. др Владимира Вукашиновића у Бранзвику
Предавање проф. др Владимира Вукашиновића у Бранзвику
Предавање проф. др Владимира Вукашиновића у Бранзвику
Предавање проф. др Владимира Вукашиновића у Бранзвику

Милошћу Божјом, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског г. Иринеја, четврто духовно вече у Великом посту одржано је у недељу  22. марта 2015. године, у Саборној цркви Свете Тројице у Бранзвику.

Заједничком сабрању у црквеној сали, претходило је Великопосно вечерње којем је присуствовао епископ Иринеј заједно са  свештенослужитељима мелбурншког намесништва и великим бројем верног народа, а које је  својим присуством увеличао уважени гост-предавач протојереј-ставрофор Владимир Вукашиновић, професор Литургике на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Верници који су се сабрали на духовној вечери примили су благослов (у правом смисли те речи - благо и поучно слово) од једног од најуваженијих професора и литургичара Богословског факултета у Београду, којим се наша Српска Православна Црква може похвалити. Предавач је у свом излагању представио дубљи смисао Часног поста, као и његових припремних седмица које нам, кроз своја Јеванђеља која се читају на светој Литургији, показују да је то покајни период у црквеној години. Кроз тумачење Јеванђеља: О Царинику Закеју, Митру и Фарисеју и Блудном сину, Професор је истакао узвишеност покајања у Цркви, али и да  је круна црквеног живота приступање Чаши спасења и учествовање у светој тајни причешћа. У наставку предавања, дотичући се хронолошки самих седмица унутар Великог поста, проф. Вукашиновић указује на то како нас оне постепено спремају и охрабрују за дочек највеће тајне хришћанског живота – самог Васкрсења Христовог.

Други део предавања подразумевао је учешће верника који су поставаљали питања, а говорило се о две актуелне теме у Српској Православној Ццркви. Прва од њих говори о начину на који  се може постати и остати православни хришћанин у савременом свету који носи много искушења и изазова. Професор је, цитирајући Јеванђеље: „Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде добра дела ваша, и прославе Оца вашега који је на небесима“, указао на важност васпитања у сопственој породици, која и јесте Црква у малом, али кроз слободну вољу, како бисмо ми као православни хришћани били пример другима око нас и сведочили васкрслог Христа својим животом.

На друго актуелно питање - присуство омладине у литургијском сабрању и начин на који ће они препознати Цркву Христову као једини прави и истинити пут, одговорио је Преосвећени Епископ аустралијско-новозеландски г. Иринеј, износећи план и жељу Митрополије аустралијско-новозеландске да се млади укључе у што активнији живот Цркве, што су посведочили чланови омладинске организација SOYA који су се тог дана окупили у храму у Џилонгу,  где су прославили свог молитвеног заступника - Светог владику Николаја Жичког и Охридског.

Овакво црквено сабрање, које су својим присуством увеличали епископ Иринеј и проф. Владимир Вукашиновић подсетило је присутне зашто је узвишено и посебно бити део Православне Цркве Христове. Сабрани са свештенством, домаћинима и чланицама Кола српских сестара, које су се потрудиле да припреме пригодно послужење, верници су се овом приликом у Саборној цркви Свете Тројице у Бранзвику вратили у прве векове хришћанства, када су се хришћани окупљали за трпезама љубави - агапама, хранећи се телесно, али и духовно и живећи по двема највећим заповестима Божјим: Љуби Господа Бога својега и Љуби ближњега својега као самога себе.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска