Предавање проте Миливоја Мијатова у Богословији

Предавање проте Миливоја Мијатова у Богословији
Предавање проте Миливоја Мијатова у Богословији
Предавање проте Миливоја Мијатова у Богословији
Предавање проте Миливоја Мијатова у Богословији

Дана 22. маја 2015. године у Богословији Светог Саве је организовано предавање на тему: „Ориген – његов значај за хришћанску литературу“, које је одржао протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први. Предавању су присуствовали професори и ученици Богословије. Уводном речју све присутне је поздравио господин Горан Раденковић, професор Богословије.

У свом излагању прота Мијатов је цитирао велике Оце Цркве који су живели временски ближе Оригену, попут Светог Григорија Неокесаријског Чудотворца, затим новије теологе попут оца Георгија Флоровског и оца Јована Мајендорфа, као и Владику Атанасија Јевтића. Његов вишегодишњи рад се састојао у сакупљању сведочанстава која говоре о Оригену, и на основу њих је аргументовао сваки свој став. Својим „слабашним моћима“ – како свој труд назива, прота Миливој је успео да нам уприличи сусрет са Оригеном, којим се дуго година бавио. Прота Мијатов је својим прегалаштвом превео неколико Оригенових књига и дао путоказ новим генерацијама које намеравају да се баве личношћу Оригена. Он је истакао Оригенов допринос за богословље, које у његово време није било искристалисано и довољно јасно. Прота нам је указао на чињеницу да је период у коме је живео Ориген био период пре Васељенских Сабора, период пре канона и период без догми запечаћених од стране Светих Отаца на Сабору. Али, прота Миливој није превидео чињеницу да је Ориген имао и своју негативну страну, те је стога и говорио о Оригеновим погрешкама, и упутио све нас на опрезност Оригенове богословске мисли.

По завршетку ове духовне вечери професор Бранислав Кеџић захвалио се овом проти Алмашком који је одвојио своје драгоцено време, не би ли свима нама указао на другачији аспект поимања личности Оригена, као преникејског оца Цркве, великог философа, апологету и истакнутог хришћанског писца. У знак захвалности проти је поклоњена икона Светитеља Богословије Светог Саве, а прота је све професоре Богословије даривао књигом „Чланци и студије“ од оца Георгија Флоровског, коју је он превео са руског језика.

Стефан Гавровски, ученик IV разреда Богословије Светог Саве у Београду