Предавање проте Сава Јовића у Фочи

Предавање проте Сава Јовића у Фочи
Предавање проте Сава Јовића у Фочи
Предавање проте Сава Јовића у Фочи
Предавање проте Сава Јовића у Фочи

Предавање протојереја-ставрофора др Сава Б. Јовића о Светом Варнави Хвостанском

У суботу, 29. марта 2014. године, у амфитеатру Центра за културу и информисање у Фочи, Главни секретар Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић одржао је предавање на тему Свети Исповједник Варнава, епископ Хвостански, мученик и храбри свједок истине.

У једном часу, колико је трајало ово надахнуто излагање, прота Саво је изнио најзначајнија свједочанства која говоре о величини подвига Светог Варнаве – од његовог рођења у Гери (Индијана, САД), преко школовања, монашења, хиротоније за Епископа, прогонства од безбожне комунистичке власти, па све до мученичке кончине под чудним и нерасвијетљеним околностима у манастиру Беочин.

Говорећи о тешким данима издржавања затворске казне у казаматима Сарајева, Зенице, Сремске Митровице и Стоца, отац Саво је између осталог рекао: „Након изречене пресуде од једанаест година, Свети Варнава је упућен у затвор у Зеницу, где је за врло кратко време био веома цењен од свих осуђеника. Својом личношћу је пленио друге. И Муслимани, и Хрвати и Срби су га изузетно ценили и поштовали, називајући га „светим човеком“. Он је био изузетно храбар – све осуђенике је гледао као своју браћу и помагао им у ношењу крста – храбрио их је и уливао им наду. Међутим, то затворској Управи није одговарало. Они су га због тога често притварали у зеничку „стаклару“, а то је једно оделење са самицама и то је буквално затвор у затвору. Затим су га мучили – сипали су му бензин у нос и палили. Када би му пламен обухватио цело лице они су се смејали и узвикивали: „гледајте како свети човек суче ватру!“ Свети Варнава је то све подносио мирно, тако да су га осуђеници још више поштовали, све више га називајући „свети човек!

Дијелове из бесједа Светог Варнаве, као и оне изречене у Сарајеву, а која је послужила као основ за оптужницу против овог Божијег угодника, казивали су ученици Богословије – полазници рецитаторске секције: Иван Топић и Бобан Ковачевић. Хор Богословије се такође представио присутнима, отпојавши тропар и кондак Светом Варнави.

Отац Саво је аутор великог броја књига, а између осталог и оне посвећене Светом исповеднику Варнави епископу Хвостанском. Попут Светог мученика Варнаве, и отац Саво је био осуђен на робију од шест година у истом зеничком казамату и од исте безбожничке власти, а на основу оптужнице за „вербални деликт“ (чл. 133 КЗ СФРЈ).

Предавању је присуствовао велики број грађана Фоче, међу којима је био и Начелник града Фоче г. Радисав Машић, Декан Медицинског факултета у Фочи др Милан Кулић, в.д. Декана Православног богословског факултета у Фочи јереј др Дарко Ђого, в.д. Ректора Богословије у Фочи архимандрит мр Лазар (Лазаревић), студенти и ђаци.

Предавање је под покровитељством Српске Православне Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи, организовано поводом јубилеја: 100-годишњице од рођења, 50-годишњице од мученичког страдања и 10-годишњице од уношења у диптих светих Епсикопа Варнаве.

проф. Никола Ковач