Предавање пуковника Гроздића на Богословском факултету

Предавање пуковника Гроздића на Богословском факултету
Предавање пуковника Гроздића на Богословском факултету
Предавање пуковника Гроздића на Богословском факултету
Предавање пуковника Гроздића на Богословском факултету

Предавање пуковника др Борислава Д. Гроздића, професора Војне етике на Катедри друштвених наука Војне академије одржано је синоћ на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

У духу сарадње војске и Цркве, а поводом обележавања сто година од почетка Првог светског рата, пуковник Гроздић одржао је предавање Православље и рат – бисери српског војног етоса у Првом светском рату. Предавању су присуствовали професори и студенти Православног богословског факултета, као и кадети и слушаоци Курса за резервне официре Војне академије.

Декан Православног богословског факултета проф. др Предраг Пузовић изразио је задовољство што први пут у историји те високообразовне институције „један официр одржава предавање“.

- Сарадња Војске Србије, тачније Војне академије и Православног богословског факултета није једнострана – она је обострана, и нама је војска увек драг гост. Надам се да ће тако и остати, рекао је декан Пузовић.
Пуковник Гроздић је, такође, истакао задовољство и част што му је указана прилика да предаје студентима о теми православља и рата.

- Желео бих да почнем тезом Душка Ковачевића да Срби имају пет годишњих доба - пролеће, лето, јесен, зиму и рат, и то ће бити тако док не будемо схватили да нисмо сила по оружју и да морамо своју храброст из претходних времена да заменимо мудрошћу у садашњем и у временима која долазе, поручио је пуковник Гроздић.

Предавање је подељено у две целине - Православни поглед на рат и Бисери српског војног етоса. У првом делу пуковник Гроздић постављао је и одговарао на питања оправданости и прибегавању рату, како црква, ако га одобрава, гледа на ратовање, затим, да ли се може говорити о православном становишту у рату, како се може реконструисати православни поглед на рат и да ли је православним хришћанима допуштено да се злу супротставе злом. Теме предавања биле су и значај вере и духовности за војника, и морал и патриотизам.

- Треба разликовати суштинско превладавање зла и задатак заштите света од рата. Традиционална мишљења која владају етиком мира и рата су – пацифизам, реализам и теорија праведног рата. Закључак свега је да рат по својој суштини увек остаје зло, рекао је пуковник Гроздић и додао да само најбољи људи могу да се силом супротстављају злу и остану на духовној и моралној висини.

У другом делу предавања пуковник Гроздић наводио је примере „бисера српског војног етоса“, после чега су присутни имали прилику да постављају питања.

Извор: bfspc.bg.ac.rs