Предавање у Каћу: Рација у Новом Саду и Шајкашкој

Предавање у Каћу: Рација у Новом Саду и Шајкашкој
Предавање у Каћу: Рација у Новом Саду и Шајкашкој
Предавање у Каћу: Рација у Новом Саду и Шајкашкој
Предавање у Каћу: Рација у Новом Саду и Шајкашкој

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Г. Иринеја, а у оквиру обележавања сећања на немиле догађаје од пре 70 година, у суботу 9. јуна 2012. године у дворани Црквене општине у Каћу одржано је предавање на тему: Рација у Новом Саду и Шајкашкоj.

Предавање су одржали протопрезвитер Бранко Ћурчин, парох новосадски и господин Драгиша Марић. Након пројекције награђеног филма Деца бесмртности, протопрезвитер Бранко Ћурчин, направио је осврт кроз на историју постојања српског живља на простору данашње Бачке и изнео је низ чињеница везаних за збивање овог гнусног и човечански незапамћеног злочина. Прота Бранко је сведочио о догађајима из јануара 1942. године као неко чији су чланови породице и многобројни рођаци и сами тада пострадали.

Господин Драгиша Марић је допунио предавање помињући историјске чињенице о настанку Шајкашке области, о односима између Срба, Мађара и Турака и изнео је чињенице и сећања житеља Каћа о томе на који начин је избегнута рација у Каћу у којој је, по ондашњој евиденцији требало бити побијено око 900 српских душа. Поменуо је и блаженопочившег проту каћког Миливоја Вуковића, као заиста врлог и ревносног пастира стада Христовог који, када је сазнао да се спрема рација није желео да напусти Каћ, ни он ни његова породица него је био спреман да заједно страда са својим богоизабраним стадом. Господин Марић је истакао захвалност Каћана ондашњим кошијама - Немцима, који су као живи штит стали испред капије иза које су се налазили мађарски војници припремљени да крену у погром њихових комшија.

Наглашено је да би житељи Каћа требали да за даља поколења обележе успомену на овај догађај постављањем обележја или спомен-плоче.

На завршетку предавања које је трајало више од 2 часа, каћки парох Александар Игњатов захвалио се предавачима, браћи свештеницима из Архијерејског намесништва новосадског другог и присутном народу и обраћање завршио речима блаженопочившег Патријарха српског Германа „Праштајте, али не заборављајте“.

Извор: Епархија бачка