Предавање Владимира Меденице у Ваљеву

Предавање Владимира Меденице у Ваљеву
Предавање Владимира Меденице у Ваљеву
Предавање Владимира Меденице у Ваљеву
Предавање Владимира Меденице у Ваљеву

С благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина, Светосавска омладинска заједница Епархије ваљевске, у циклусу "Православље и млади", организовала је предавање 14. фебруара 2013. г. у Свечаној сали Ваљевске гимназије, са темом "Бог се нама у слову открива", а предавач је био философ и уредник издавачке куће "Логос" Владимир Меденица.

Он је у веома надахнутом излагању излагао о самој суштини хришћанске вере говорећи о нашим речима које заборављамо користећи стране речи (толеранција, комуникација, емоција, инспирација и др.). Уместо ових страних речи г. Меденица је навео српске речи које нам много више откривају (трпељивост, општење, осећање, надахнуће, и др.). Меденица је указао на потребу да се освестимо ко смо и шта смо, и да не дозволимо да нам језиком превладају латински термини и нагласио да се удубљујемо у смисао речи кроз њихову етимологију. Као посебно важну књигу за сваког Србина истакао је Вујаклију - речник страних речи и израза. Он је такође говорио и о негативном утицају медија на наш језик који се свакодневно труде да га осиромаше.

“Слободно опредељени за православну веру, пришли тој вери, обавезни  смо да очистимо свој језик“, речи су Владимира Меденице упућене свима Србима којима је још поручио да је „употреба страних речи као употреба кредита - сигурно води у банкрот“.

У светлости празника Сретења Господњег, Меденица је говорио о дубинском јединству Цркве и државе и о њиховој вештачкој подели. Он је истакао да држава у јединству са Црквом мора много више да ради на очувању ћирилице као званичног писма у Србији зато што је на то посебно обавезује празник Сретење, празник када су се срели - сусрели Српска Црква и Српска држава.

Ова трибина је прва православна трибина које је преношена директно преко интернета, путем видео линка, а у сарадњи са свештеником Иваном Цветковићем, уређивачем сајта www.pouke.org, највеће православне друштвене мреже у Србији. Могућност постављања питања имали су и верници Српске Православне Цркве који живе широм света.

Предавање се може преслушати и погледати на сајту радија Источник, www.istocnik.info.

Извор: Епархија ваљевска