Предраг Вујић: Небеска Крајина

Предраг Вујић: Небеска Крајина
Предраг Вујић: Небеска Крајина
Предраг Вујић: Небеска Крајина
Предраг Вујић: Небеска Крајина

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког г. Сергија, светло дана угледала је књига, збирка духовних песама „Небеска Крајина“, чији је аутор Предраг Вујић, професор православне веронауке.

Генерални покровитељ штампања, издавања и промоције књиге је Министарство културе и информисања Владе Републике Србије. Поред Министарства културе, штампање књиге помогла је и општина Рибник. Носилац пројекта је Коло српских сестара „Свете мученице Вера Нада и Љубав и мајка им Софија“ из Доње Превије у општини Рибник.

Збирка духовних пјесама „Небеска Крајина“ је својеврсно путовање крајишким стазама слободе и истинољубља, стазама Крајишког Неба. На том путу су најбољи путокази, али и пристаништа, Цркве и манастири у Крајини. О тим пристаништима, са којих се укрцавамо у лађу и заједничаримо у Логосу вјечног уточишта, Христу Господу, говоре стихови ове књиге. Укрцан у лађу која плови према луци мирног Уточишта, пјесник је  загледан у свјетила Крајишког Неба, светитеље, мученике, духовне прегаоце, учитеље, просветитеље и ујединитеље које је роду своме подарила Крајина. О њима, посебно о онима свјетилницима о којима се недовољно у литератури писало и помињало, пише стихове наш пјесник. Стиховима је начињен сусрет са крајишким свјетилницима као што су Милица Ракић, Никола Мачкић, Лазар Ђукић, мученици и светитељи из крајишког рода. Небеска Крајина је небоземна заједница светитеља, мученика и савремених свјетилника, епископа, свештеника, крајишких сељака, горштака и дјечака, те су и они, кроз стихове, укрцани на лађу Небеске Крајине. Небеска Крајина је сигурно уточиште, мирна лука ка којој плови крајишка лађа која креће у Литургији сваке цркве и сваког манастира у Крајини. Литургијом крајишка Голгота, постаје радост Живота. Литургијом Крајина горама и морем омеђена, бива препорођена и освећена Горњом, Небеском, Крајином бескрајном. Њена култура, историја и традиција је прожета Богочовјечанским, светосавским етосом, утврђена Косовским – Видовданским завјетом, те је у овој књизи представљена и симбиоза и загрљај двије најстрадалније покрајине на нашим просторима, а то су Косово и Метохија и Крајина. 

Књига је промовисана најпре у Босанском Петровцу, у Дому Културе, 12. децембра 2018. године, затим следећег дана, 13. децембра, у Рибнику у Омладинском дому и у Доњој Превији у холу Основне школе „Никола Мачкић“. О личности и досадашњем раду аутора, говорио је протојереј Бојан Митрић, парох први петровачки, истакавши да је аутор од првог дана његове вероучитељске службе у Босанском Петровцу, вредно радио на креирању и реализацији бројних васпитно-образовних, културних и информативних пројеката са циљем просвећивања младих људи. 

О књизи је надахнуто беседио протонамесник Зоран Миловац, парох трећи дрварски и надзорник над радом вероучитеља у средњим школама на подручју Епархије бихаћко-петровачке.

-Небеска Крајина је духовна пјесмарица наше многострадалне и мученичке, Епархије бихаћко-петровачке. Препоручио бих је сваком свештенику и вјероучитељу, али и сваком крајишнику, као један приручник за просвећивање младих нараштаја и утврђивање у вјери наших предака. Никада овдје није било лако живјети, али су наши преци овдје остајали и опстајали и кад је било најтеже. Вјера их је водила, нада у Васкрсење и чежња за Истином и слободом, биле су њихове идеје водиље и мотиви за опстанак у Крајини. Стихови ове књиге представљају таков крајишког сељака и доброг домаћина. Човјека који пјева и тугује уз пјесму, али увијек са Богом и ближњим другује и Литургију саслужује. Путујмо Крајином и чувајмо најљепшу земљицу и похитајмо у њену црквицу! Вјеру чувати, Бога молити, ближњег вољети, нама је императив живота и порука ове књиге. Књига на најбољи начин помаже очување националног, језичког, вјерског и културног идентитета Срба у Крајини. Зато је ово велики, врлински, човјекољубиви и посебне пажње, вриједан пројекат који је, са благословом владике Сергија, реализовао  вриједни прегаоц на пољу црквене просвете, Предраг Вујић. Предање наших предака и њихова снажна вјера, нека нам буде у свему путоказ и мјера. Читајте, али и путујте уз ову књигу. Путујте до Раја, до Крајине Неба, на то вас позива књига, али и обавезује богато наслијеђе крајишких светитеља и мученика из рода нашега“, рекао је рецензент књиге, протонамесник Зоран Миловац.

Књига Небеска Крајина биће доступна у храмовима Епархије бихаћко-петровачке, а може се поручити и на мејл адресу pedjavujic85@gmail.com