Предраг Вукић: Чекајући Христа

Предраг Вукић: Чекајући Христа
Предраг Вукић: Чекајући Христа
Предраг Вукић: Чекајући Христа
Предраг Вукић: Чекајући Христа

У Духовном центру Лавре Светог Симеона Мироточивог на Немањиној Обали у Подгорици, у оквиру трибине Ријеч, одржана је промоција збирке пјесама Чекајући Христа аутора Предрага Вукића.

Отварајући ово вече и поздрављајући све присутне, у име организатора, пјесникиња Милица Краљ рекла је да је још Јован Дучић говорио да су три основне истине о којима пјевају истински пјесници: Бог, љубав и смтр. У пјесмама Предрага Вукића налазе се управо ове истине.

Аутор, Предраг Вукић је рекао да он није професионални пјесник, већ је пјесме писао по унутрашњем стању душе која се не може рационално објаснити. -Некада је довољна једна ријеч или једна мисао, а некада прође и по неколико мјесеци да не напишем ни једну пјесму.

Говорећи о својим почецима, Вукић је рекао да је пјесме почео да пише још као гимназијалац, али по његовом мишљењу неуспјешно. Прву озбиљну пјесму написао је на дан св. Теодора стратилата 21. фебруара 1996. пишући пјесму о Богородици Цетињској. Много година касније настајале су многе пјесме које су изашле у четири, до сада, објављене збирке пјесама.

Прва збирка пјесама изашла је 1997. године – „Глас моје душе“. Године 2001. изашла је збирка пјесама „Господе у срцу те носим“, а 2008. „Пјевајмо Господу“. -Четврта књига коју промовишемо вечерас је настајала мукотрпно. Име јој је дао мој брат по пјесми Новоца Ђурић, истакао је Вукић.

Говорећи веома надахнуто о пјеснику, Новица Ђурић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе, рекао је да је Вукић одлучио да се исповиједи пјесми и да се пјесмом исповиједи Господу. -Онако како истински вјерује у вјечнои живот тако вјерује да ће васкрснути свако обожено слово, зато и пјева молитву срцу јер ће се само примити она молитва која је чистога срца, рекао је Ђурић.

Књижевник Борђе Грујић је рекао да исповједно – религиозна књига пјесника Предрага Вукића, Чекајући Христа је откровење у савременом пјесничком стваралаштву Црне Горе. -У књизи се налазе стихови најдубље онтолошке запитаности о судбини човјека као бића створеног за вјечност са свим својим слабостима и врлинама и његовом тежњом да се са сликом Творца домогне простора , истинског покајања и спасења, казао је Брујић.

На крају је аутор прочитао јеш неколико својих пјесама.

Извор: Митрополија црногорско-приморска