Председница бугарске Народне скупштине код Румунског патријарха

Јуна 9, 2015, Његово Блаженство Патријарх румунски Данило примио је у Патријаршији у Букурешту делегацију Народне скупштине Бугарске, на чијем челу се налазила председница Цецка Цачева. У пратњи делагације, која се налазила у званичној посети овој земљи, био је и тамошњи бугарски амбасадор Александар Филипов.

Гђа Цачева је заблагодарила Румунском патријарху на пријему и пренела му поздраве Његове Светости Патријарха бугарског Неофита, да би у наставку истакла веома добре политичке, дипломатске, економске и верске односе између двеју суседних  земаља, чланица Европске уније.

Његово Блаженство је топло поздравио високу бугарску делегацију и похвалио добре односе и сарадњу између двају народа. Споменуо је и традиционално добре везе између сестринских Цркава, Бугарске и Румунске, за које сматра да треба да буду интензивиране кроз неке заједничке црквене пројекте и програме.

За време пријема бугарска делегација је захвалила на томе што бугарска национална мањина у Румунији ужива сва права и слободе, и замолила да се  омогући богослужбени простор за православне румунске вернике у Букурешту.

Патријарх  Данило је истакао чињеницу да је током последњих неколико година Румунска Патријаршија неколико пута интервенисала код градских власти Букурешта да се одреди посебна локација где би бугарски верници могли подићи своје богослужбено место, а за његову опрему постарала би се и Букурештанска архиепископија.

Извор: Прес служба Румунске Патријаршије (Р. Ракић)