Председница Грчке позвала председнике 14 европских земаља да осуде претварање Свете Софије у џамију

У писму упућеном чертнаесторици председника држава чланица ЕУ и чланова Арејолос групе, председница Јелинске Републике позива их да подигну свој глас и осуде турску одлуку о претварању амблемског споменика европске историје, какав је Света Софија, у џамију. Позивајући се на заједнички европски идентитет, заједничке вредности и њихову заједничку визију будућности Европе, Катарина Сакеларопулу истиче да је Аја Софија амблемски споменик и саставни део заједничког европског наслеђа. То је јединствена комбинација уметности и вере и као таква проглашена је светским наслеђем Унеска. Света Софија је, додаје, заштићена Конвенцијом о заштити светског културног и природног наслеђа, коју су државе чланице Унеска усвојиле 1972. године.

Председница Јелинске Републике наглашава да турска власт, уместо да одржи Свету Софију као симбол толеранције, мирног саживота и дијалога између различитих култура и религија, претвара је у симбол освајања, нетолеранције, искључивости и сумњичења. „Наша је дужност“, закључује председница Катарина Сакеларопулу, „да дигнемо свој глас како бисмо осудили турску одлуку. Не смемо престати с позивањем Турске да преиспита и поништи ову одлуку, поштујући изузетну универзалну вредност овог јединственог архитектонског ремек-дела.“

Писмо је упућено председницима Аустрије Александру Ван дер Белену, Бугарске Румену Радеву, Немачке др Франк-Валтеру Штајнмајеру, Естоније Керсти Каљулаиду, Ирске Мајклу Д. Хигинсу, Италије Сергију Матарели, Хрватске Зорану Милановићу, као и председницима Летоније, Малте, Мађарске, Пољске, Португала, Словеније Боруту Пахору и Финске.

Извор: АНА-МПА

Извор: АНА-МПА, Orthodoxtimes.com   (са енглеског Информативна слчужба СПЦ)