Председници САД и Грчке и енглеска краљица посетиће Папу

У разговору с Бараком Обамом и Каролосом Папуљасом биће речи и о економској кризи и проблему избеглица

Ватикан, 25. март 2014.  Председници САД, Грчке и Велике Британије посетиће наредних дана Папу у Ватикану. У четвртак 27. марта Папа ће примити америчког председника Барака Обаму, док ће грчки председник Каролос Папуљас бити примљен у петак 28. марта. Краљица Елизабета II долази у Ватикан 3. априла. 

Приликом Обамине посете разматраће се питања која се тичи економског развоја, мира, правде и људских права. Дотаћи ће се и теме дијалога између религија и култура, глобалне финансијске и економске кризе са свим њиховим етичким импликацијама. Зацело ће на састанку бити речи и о регионалним кризним жариштима, каква су Украјина, Сирија и Африка. 

Црквени аналитичари рачунају с веома позитивним исходом сусрета. Председник САД се радује што ће се Папом разговарати о борби против сиромаштва и све веће неједнакости, вели се у саопштењу Беле куће. 

Папа Фрања ће сигурно споменути и етичка питања, као што су побачај и матичне ћелије, по којима се Црква и амерички државни ауторитети у мишљењу разилазе. 

Једна од тема су и реке избеглица и илегалних усељеника. И по овом питању мишљења се могу разменити.

За Обаму ово није прва посета Ватикану. Пре пет година, ускоро по свом првом избору, био је примљен код Бенедикта XVI. Био је то срдачан сусрет кад су обојица, упркос различитим ставовима о заштите човекове средине, изразили задовољство због добрих односа између Ватикана и САД.

Независно од овога, изгледа да ће Обама позвати Папу да посете САД. Светски дан породице од 22. до 27. септембра 2015. у Филаделфији за Папу био би најподеснији повод за посету.У међувремену је један конгресмен позвао Папу да одржи говор у Конгресу.  

Приликом посете председника Грчке Папуљаса зацело ће бити речи о актуелним кризним жариштима. Разговараће се, вероватно, о финансијској и банкарској кризи, која у Грчкој има сличне последице као пре неколико година у Аргентини. Најзад, размотриће се проблеми везани за избеглице с обзиром да они пристижу у Грчку као у и Италију преко Лампедузе и Малте.

Медији посвећују велику пажњу посети краљице Елизабете. Осим што се није сусрела с папом Павлом VI и Јованом Павлом I, она је водила разговоре са другим папама, било у Риму или у Енглеској. Још као престолонаследница она је у пратњи принца Филипа путовала у Италију, где ју је папа Пије XII примио у приватну посету 13. маја 1951. г. Њени сусрети с папама протицали су у срдачној атмосфери. Краљица, која има 87 година, чини ову посету Папи после 63 године након њеног првог пријема у Ватикану, што ће бити и последња посета поглавару Католичке цркве, јер намерава да ускоро престане с путовањима у иностранство.

Извор: Катпрес