Председник Србије у посети Патријарху српском

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је данас у Патријаршији српској у Београду председника Републике Србије г. Томислава Николића. Састанку је присуствовао и Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански г. Атанасије. Након разговора, Његова Светост и председник Николић су се обратили јавности објашњавајући повод и теме данашњег сусрета.

Поглавар Српске Православне Цркве и председник Србије поручили су да је у решавању најважнијег националног и државног питања, питања Косова и Метохије, неопходно апсолутно јединство.

"Проблем је веома велики и за нас је веома битно и важно да будемо јединствени по питању Косова и Метохије", рекао је Свјатјејши у заједничком обраћању новинарима, после разговора са председником Николићем.

Патријарх је рекао да су за решавање тог питања најтрагичније наше деобе, јавна иступања без много основа и разлога и оправдања, иступања која, како је рекао, могу да нам штете, а никако не могу да нам користе. Ипак, Свјатјеши је додао да су то само приватне изјаве и лични ставови оних који су их изрекли.

Затим се новинарима обратио и председник Николић рекавши да су се Његова Светост и он у свему сложили, и да није лако одлучивати у име народа, као што није лако одлучивати у име Цркве.

"Али је много боље када постоји јединство између оних који одлучују у име народа и оних који одлучују у име Цркве", додао је председник Србије.

"Жеља нам је да решимо проблем Косова и Метохије на начин који не угрожава ни Устав, ни суверенитет Србије, ни животе и безбедност грађана Косова и Метохије, а посебно Срба који тамо живе", рекао је Николић.

Фото и видео прилози: Фонет