Председник Црне Горе Филип Вујановић у посети Патријарху Вартоломеју

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић у пратњи министра културе Бранислава Мићуновића, амбасадора Црне Горе у Анкари г. Рама Бралића и других званичника Црне Горе, посјетили су 24. јуна на Фанару Васељенског Патријарха Вартоломеја, јављају грчки црквени медији.

У срдачној посјети, разговарали су о темама од заједничког интереса, а такође је било разговора и о међувјерском дијалогу, као и о доприносу Васељенског Патријарха за миран суживот народа. Током разговора посебно је наглашена и тема заштите животне средине, и Симпозијум који је одржан током крстарења по Јадранском мору 2002.г. - којом приликом је Васељенски Патријарх посетио Црну Гору.

„Била нам је велика част да посјетимо Патријарха и да са њим поразговарамо о многим важним темама. Имали смо прилику да му искажемо нашу велику потребу да имамо добре односе са Црквом, и да му захвалимо за веома јасне ставове које Он има", рекао је Вујановић послије посјете Васељенском Патријарху.

На крају је рекао да је „ово била јединствена прилика да посјете овако значајно мјесто".

Његова Свесветост Архиепископ Константинопољски и Васељенски Патријарх Господин Вартоломеј је, подсјећамо, 2. априла 2000. године упутио тадашњем Предсједнику Републике Црне Горе г. Милу Ђукановићу писмо у којем је саопштио став Васељенске Патријаршије о покушају узурпације имена, имовине и достојанства Православне Цркве у Црној Гори: „Подсјећамо Вас, међутим, на једну тему којој мислимо да ћете дати значај јер се ради о лицу које се представља као епископ Источне Православне Цркве а зове се Мираш Дедеић, тобожњи вођа (потпуно непознат свима у Православној цркви) независне православне цркве у Црној Гори, који је иначе прије неколико година рашчињен од стране наше Васељенске Патријаршије и враћен у ред лаика.

Поред, тога, он се и даље ван сваког закона представља као свештено лице и на тај начин узнемирава православни народ у Црној Гори гдје је као канонски православни епископ од свих православних цркава једини признат Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије. (У то вријеме још увијек није била обновљена Епархија Будимљанско-никшићка - прим. ред.)

Увјерени смо да ће Ваша драга Екселенција разумјети опасност по духовни живот народа Црне Горе која је проузрокована дјеловањем поменутог Мираша Дедеића, те да ћете се Ви дистанцирати од њега ради добра и јединства Вашег народа."

Извор: Светигора прес