Председник Египта присуствовао коптској божићној служби

Божићна богослужења у коптским црквама по Египту под високим мерама обезбеђења.

Као први председник Египта, Абдел ал-Сиси је присуствовао коптском божићном богослужењу. Према извештају листа „Ахрам онлајн“, Председник је био на  Литургији коју је у Саборној цркви св. јеванђелиста Марка у Каиру служио поглавар Коптске  Православне (дохалкидонске) Цркве Патријарх Тавадрос II. У свом краћем поздравном слову казао је да муслимани и хришћани светкују заједно. Они су „једно“ у очима света.

Бивши председници  Египта Гамал Абдел Насер (1954-1970) и привремени председник Адли Мансур (2013-2014) посећивали су цркву св. Марка, али никад нису присуствовали божићном богослужењу. Коптска Црква светкује Божић према јулијанском календару 7. јануара.

Божићна богослужења су била снажно полицијски обезбеђивана. Протеклих година стално би долазило до изгреда. У уторак, на Бадњидан, маскирана лица су убила двојицу полицајаца у вароши Минија, а који су тамо стајали ради заштите коптске цркве.

Године 2011. је при једном нападу на коптску цркву у Алекандрији у новогодишњој ноћи убијено двадесетак Копта, док је њих стотину повређено.

Копти су најбројнија хришћанска заједница у Египту; за оснивача своје Цркве сматрају св. јеванђелиста Марка. Не постоје тачни подаци о њиховом броју, мада се држи да их има између 8 и 10 милиона од укупно 80 милиона становника.

Извор: Катпрес (Р.Р.)