Председник Кипра посетио Папу и позвао га у узвратну посету

Позив папи Фрањи да посети Кипар, који је прихваћен и који ће бити остварен идуће године, упутио је 18.11.2019. председник Републике Кипра Никос Анастасијадис приликом своје посете Светој столици.

У пратњи своје супруге Андреје и чланова кипарске делегације, председник Анастасијадис је стигао у Ватикан, где је званично дочекан.

Имао је кратак приватни састанак с папом Фрањом, а затим је Папа примио чланове кипарске делегације у присуству председника Анастасијадиса.

Касније је г. Анастасијадис имао састанак са државним секретаром Свете столице, кардиналом Пјетром Паролином, а потом и са секретаром за односе са државама Свете столице, надбискупом Паулом Рајхардом  Галахером.

После посете Ватикану, Председник Републике је изјавио да је на састанку са Папом разговарао о кипарском питању.

„Папа је веома заинтересован не само да чује, већ и да зна и разуме тешкоће које су проузроковале турска инвазија и окупација, као и њене незаконите акције.“

На крају састанка, Председник и Папа разменили су пригодне поклоне. Председник Кипра је поклонио папи Фрањи сребрну кадионицу и сасуд за уље, као и књигу „Мултиверски Кипар“, док је папа Фрања председнику Анастасијадису поклонио бакарну копију базилике Светог Петра из 1545. године и енциклику о заштити животне средине.

Председник Анастасијадис је написао на твиту после састанка с Папом: „Дубоко сам захвалан на данашњем сусрету са Његовом Светошћу папом Фрањом. Ширење његове речи широм света по питањима која су кључна надахњује политичке лидере да заштите људски живот и достојанство.“

Извор: orthodoxtimes.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)