Председник Парагваја примио сверуског Патријарха

Председник Парагваја примио сверуског Патријарха
Председник Парагваја примио сверуског Патријарха
Председник Парагваја примио сверуског Патријарха
Председник Парагваја примио сверуског Патријарха

У Председничком дворцу у Асунсиону, 16. фебруара 2016, дошло је до званичног сусрета Свјатејшег Патријарха московског и све Русије Кирила и председника Републике Парагваја Орасио Картесом. Председник државе је дочекао Свјатејшег Патријарха на улазу у своју резиденцију да би се у свечаној дворани водили разговори по различитим питањима међународних односа, а и о односима Руске Цркве и државних власти ове земље. У разговорима су учествовали највиши функционери Парагваја.

У наставку су у сали Независности Председник Парагваја и московски Патријарх обратили се представницима средстава информисања.

„За нас је велика почаст што је Републику Парагвај посетио Патријарх московски и све Русије Кирил, предстојатељ Руске Православне Цркве“, изјавио је председник Орасио Картес, приметивши да „ова историјска посета долази само на седам месеци после посете Парагвају папе Фрање римског. На тај начин су за мање од годину дана Парагвај посетиле две светске духовне вође. Ово је прва посета Патријарх Руске Православне Цркве. Позитиван утицај која ова Црква врши на друштвеној изградњи људске цивилизације,“ продужио је Председник и изразио увереност да ће се импулси ове посете одразити на топле односе који историјски везују народе Парагваја и Русије.

Орасио Картес је истакао да је у првој половини 20. века Парагвај примио емигранте из Русије; многи од њих су добровољно ступили у војску Парагваја и учествовали у Чакском рату и својим херојством, образовањем и војним искуством пружили су велики допринос одбрани наше земље, и да су њихова имена исписана на бронзаној плочи. Он је такође истакао да су руски емигранти веома много допринели култури, уметности, образовању, али и развоју сеоског домаћинства.

По мишљењу Председника државе, нарочити значај посети Поглавара Руске Цркве придаје чињеница што је он само на неколико дана раније имао историјски сусрет са папом римским Фрањом на Куби. Латинској Америци је додељена посебна привилегија тим историјским сусретом, који ће без сваке сумње представљати почетак нове етапе у међусобним односима двеју Цркава.

Са своје стране руски Патријарх је захвалио на топлом гостопримству и похвалио то што се Председник државе толико позитивно изразио доприносу Руса развоју Парагваја, о чему је познато и у самој Русији.

„Моја посета Парагвају је дошла одмах после мог сусрета са Његовом Светошћу Папом Фрањом. Тај сусрет је прошао у веома топлој, отвореној атмосфери, која се може окарактерисати као братска. То није била размена љубазности, то није био протоколаран сусрет – то је био озбиљан двочасовни разговор, који је у значајној мери одражен у Заједничкој изјави. Размотрили смо горуће проблеме садашњег међународног живота и праву  трагедију која се на наше очи збива у земљама Блиског истока, на првом месту у Сирији и Ираку. Не може се више ћутати, потребно је веома гласно говорити и сматрам да је наш заједнички глас био довољно снажан како би људи познали да се у тим земљама врши геноцид над хришћанством, хришћани се убијају и изгоне са својих родних груда, из места где је изникло хришћанство, из места где се хришћанска породица сматра светињом...“

„Сматрам Заједничку изјаву веома важном и због тога што она указује на проблем истискивања хришћанских вредности из живота читавог низа савремених земаља. Европа не може чупати своје хришћанске корене. Дехристијанизација Европе је опасна не само кад су у питању хришћане, него и са духовне и културне тачке гледишта. Европа ће бити потпуно другачија ако се хришћанство истисне из општедруштвеног живота Европејаца.

„Говорили смо и о кризи у Украјини и наше заједничко убеђење састоји се у томе даЦрква не може имати другу поруку осим поруке мира. То се на првом месту тиче хришћана у Украјини. Неопходно је научити се како говорити на заједничком језику, не политизирајући своју поруку, него настојати на сведочењу о миру и праведности, и старати се око очувања и јединства украјинског народа.“

„Посебно смо се обратили младима. Они су наша будућност, и ми позивамо хришћанску омладину да буде активна, да на себе узме одговорност за будућност хришћанства... Цео документ је веома важан јер представља основу за сарадњу двеју Цркава, на првом месту у давању одговора на савремене изазове човечанске цивилизације...“

На крају је предстојатељ Руске Цркве пред Председником Парагваја изразио благодарност на топлом гостопримству и истакао да овде живи добар народ, срећан и весео: „То се осећа у атмосфери Ваше земље. Призивам Божији благослов на Вас, на парагвајски народ, и желим сваки напредак и мир.“

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе СПЦ)