Председник Пољске на православној Литургији на Грабарки

Председник Коморовски се придружио православним хришћанима, којих је било више 5.000, из Пољске и иностранства на светој гори Грабарки у источној Пољској, и присуствовао Божанској литургији служеној на  празник Преображења Господњег. Литургијом је началствовао поглавар ове Цркве, Митрополит Сава, који је у наставку обавио чин освећења грожђа.

Његово Блаженство Митрополит је заблагодарио Брониславу Коморовском и првој дами Ани на учешћу, истакавшши да је њихово присуство доказ тога да је председник државе „председник свих грађана наше Отаџбине, без осврта на веру или националност“. Поглавар Цркве је говорио о све присутнијој секуларизацији која је плод онога што је он назвао „негативна употреба слободе“. „То је разлог наше забринутости и зашто ми непрестано подсећамо на велики значај хришћанских вредности, које су ту да подстичу духовност и хришћанску наду,“ рекао је Митрополоит др Сава.

Председник Коморовски, који је узео учешће у богослужбеним свечаностима на светој гори Грабарки, где је једна од највећих православних светиња, истакао је да се на  овом месту „човек у молитви осећа лакше  , али стиче и бодрост да ради на делу јединства“. У свом говору је нагласио значај за национални живот снажних заједница какве су породица, парохија и држава.

После свечаног богослужења председник Коморовски и Митрополит Сава посадили су Храст мира и  обележили 35-годишњицу парламентарних избора којима је започела демократизација земље  1989. године.

На Грабарку је ове године донета нетљена рука св. Марије Магдалине, која се иначе чува у светогорском манастиру Симонопетри, а овде је била изложена ради поклоњења верника. Чесна рука светитељкина је најпре боравила у Саборној цркви у Варшави претходне суботе, да би касније посетила више пољских православних центара и установа.

Извор: OCP (превео са енглеског Рад. Ракић)