Председник Путин примио патријарха Кирила и јерархе Руске Зaграничне Цркве

На празник Вазнесења Христовог Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил извршио је обред великог освећења цркве Христовог Васкрсења и Новомученика и Исповедника руских у Сретенском ставропигијалном манастиру у Москви и одслужио свету Литургију у новоосвештаној цркви. Божанској служби је присуствовао и председник Руске Федерације Владимир Путин.

Након Литургије председник државе је водио разговор са Његовом Светошћу Патријархом Кирилом и архијерејима Руске Заграничне Цркве, које је предводио Митрополит источноамерички и њујоркшки Иларион ради учешћа у освећењу цркве у Сретенском манастиру.

Обраћајући се митрополиту Илариону и члановима делегације Руске Заграничне Цркве, председник Русије је рекао: -Желим да Вас поздравим и много захвалим за све оно што чините за Русе који живе у иностранству. Али не само то, већ и на Вашој посвећености пуном васпостављању јединства Руске Православне цркве Московске Патријаршије и Руске Православне Заграничне Цркве. То је изузетно важно за наш народ, за нашу земљу и за земље где живите и делате, јер је жива духовна веза веома важна, нарочито у данашњем сложеном свету пуном противречности.

-Данас сам говорио о јединству Руске Православне Цркве; такође можемо говорити о јединству у много ширем смислу, у људском смислу. Тим више што се све светске религије позивају на тзв. традиционалне вредности које и Ви увек заступате. Желим да Вам кажем да сте увек добродошли гости, управо не гости – Ви сте овде домаћи. Ми се увек радујемо кад год Вас видимо у Русији. Хвала вам пуно, поручио је председник Путин.

Извор: Православие.ру (превод Информтивна служба СПЦ)