Председник Румуније посетио Јерусалимску Патријаршију

 Дан након празника Богојављења, 20. јануара 2014. године, председник Румуније Трајан Башеску, који је у званичној посети Израелу, посетио је Јерусалимску Патријаршију са члановима румунске Владе и амбасадором Румуније у Израелу Андреом Пастарнаком.

Румунског Председника и његову пратњу дочекао је Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофило са оцима Светог Гроба.  Патријарх је румунског Председника одликовао орденом Великог крста Витешког реда Светог Гроба због н еговања његовог побожног опхођења према Гробу Господњем, а  даривао му је и лепу икону Богородице Јерусалимске.

Као израз захвалности и као представник румунског народа, који је се састоји од 90% православних верника, Председник је заузврат даривао Његовом Блаженству прелепу икону Рождества Христовог осликану у једном православном манастиру у Румунији.

У наставку су Председник Румуније и Патријарх јерусалимски обишли  цркву Васкрсења Христовог да би се поклонили Светом Гробу, Католикону и ризници овог храма, где их је дочекао игуман и главни ризничар Светог Гроба,  Архиепископ јеропољски Исидор.

Извор: Јерусалимска Патријаршија