Председник Србије г. Борис Тадић посетио параклис Светог Луке Симферопољског при ВМА

Председник Србије г. Борис Тадић посетио је данас, 14. септембра 2009. године, параклис Светог Луке Архиепископа Симферопољског при Војно-медицинској академији у Београду, где се поклонио икони са моштима Светог Луке, великог руског архијереја, лекара, сликара и исповедника, донесена из Русије, као дар и благослов Патријарха московског и све Русије Кирила.

Председник Тадић је овом приликом изразио своје задовољство досадашњим радовима на параклису и што на овој, високој медицинској и војној установи, постоји могућност, да пацијенти и медицинско особље могу задовољити своје духовне потребе.

У параклису се служи редовно Света Литургија од Лазареве суботе, 11. априла 2009. године, када је и прослављена крсна слава Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, који се налази на лечењу у овој установи.

Житије светитеља Луке, архиепископа Симферопољског и Кримског

Архиепископ Лука, у свету Валентин Феликсович Војно-Јасенецки, рођен је у Керчи 27. априла 1877. године у породици апотекара. Преосвећени Лука се упокојио 11. јуна 1961. Сахрањен је на градском гробљу Симферопоља.

Године 1966. године Свети Синод Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије донео је одлуку о убрајању Високопреосвећеног архиепископа Луке у свете, као светитеља и исповедника вере. Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве је 2000. године убројао архиепископа Кримског и Симферопољског Луку међу Руске Новомученике и Исповеднике. Празнује се 29. маја/11.јуна.