Председник Тадић посетио Пивски манасир

Предсједника Републике Србије Бориса Тадића, током званичне посјете Црној Гори, у петак, 9. јула у Пивском манастиру дочекао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије

Након посјете пивском селу Смријечно, завичају својих предака и родном мјесту оца Љубомира, предсједник Србије Борис Тадић боравио је кратко и у манастиру Пива. Предсједника је у древној пивској светињи дочекао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са јеромонахом Никифором, игуманом и бројним свештенством, потом предсједник Општине Плужине Мијушко Бајагић, привредници овог краја и мјештани Пиве. Добродошилицу предсједнику Тадићу пожелио је Преосвећени владика Јоаникије, изразивши наду да ће његова посјета Црној Гори отворити нову страницу у односима двије државе.

- Манастир Пива је грађен у тешким временима, али је добио толики значај да је једно вријеме постојао план да се због тешких прилика на Косову и Метохији овдје премјести сједиште Пећке патријаршије. И то је значило да је овај крај био увијек повезан са Пећком патријарашијом и Светим Косовом. То се, наравно, није остварило али је манастир Пива цијело вријеме имао велики значај у историји наше Свете Цркве. Ову светињу, задужбину Патријарха Саватија Соколовића, походиле су велике личности, патријарси, Арсеније Шакабенда и многи други, у последње вријеме, блаженог спомена, Патријарх Герман и недавно преминули, блаженог спомена, Патријарх Павле. Ваша посјета нас веома радује, нека да Бог да Вам ова посјета буде извор новог надахнућа у тешкој служби коју обављате као предсједник Србије, нека Вам дарује снаге да наставите оним путем како сте кренули да обједињујете наш народ, да браните и одбраните Косово и Метохију у саставу Србије и да Вас љепота ове светиње трајно надахњује у вашем животу, казао је Преосвећени Владика Јоаникије.

Захваљујући на добродошлици предсједник Борис Тадић је казао да за њега представља велики тренутак што је обишао Пивски манастир у чијим књигама су први пут исписане ријечи о његовој породици.

- У мојој породици његујемо сјећање и брижљив однос према традицији и историји, све са намјером да правимо једну нову историју и будућност. Овим што сте рекли, на неки начин сте исцртали оквир мог рада, моју улогу у обављању дужност предсједника Републике Србије када су у питању Косово и Метохија, и односи Србије и Црне Горе, нашег народа гдје год да живи и наших народа како год да себе називају и којим год језиком да говоре. За мене је важно да и у овом крају људи имају прилику да наставе да постоје под својим именом и презименом, са својом вјером, својим идентитетом, својом културом. О томе сам разговарао са мојим пријатељима који данас воде црногорску државу и добио сам увјеравање да ће тако бити и у будућности, рекао је Тадић.

Он је додао да када говори о Пивском манастиру заправо мисли и на остале наше манастире, а они који се налазе на Косову и Метохији су, по Тадићевим ријечима, најугроженији.

- Прије неколико дана у Савјету безбједности покренуо сам питање очувања наше културне баштине на Косову, наше српско-црногорске баштине на Косову и Метохији, а волио бих када би једног дана и овај манастир постао свјетска културна баштина. Сви који одавде потичу, сасвим сигурно, су као једно од најбитнијих тачака наше заједничке културе увјек означавали Пивски манастир како због његових изузетних фресака, а тако и због улоге коју је имао у историји нашег народа. Наша улога је да овај манастир добије највећи могући ниво заштите у међународним институцијама културе, чиме бисмо нашим наследницима обезбиједили да постоје на један утемељенији начин и да са већом сигурношћу, верују у наш заједнички идентитет, казао је на крају своје посјете манастиру Пива предсједник Србије Борис Тадић.

О историјату Пивског манастира и реликвијама, које се чувају у његовој ризници говорио је игуман, јеромонах Никифор. Овом приликом Тадићу је уручена на дар икона Светог Јована Крститеља, са тропаром исписаним ћирилицом, рад сестринства манастира Светог Луке из Жупе никшићке.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка