Председнику Републике Белорусије највиши орден Српске Цркве

 Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве доделио је Његовом Превасходству г. Александру Григоријевичу Лукашенку, Председнику Републике Белорусије, високо одликовање Српске Православне Цркве - Орден Светога Саве првог степена.

Орден је уручен, поводом званиче посете високог госта Републици Србији, у свечаном патријаршијском салону у Београду 12. јуна 2014. године.

У пратњи Председника Белорусије г. Лукашенка налазио се амбасадор Белорусије у Србији г. Владимир Чушев, почасни конзул Белорусије у Београду г. Драгомир Карић, као и амбасадор Србије у Минску г. Вељко Ковачевић.

Високе госте испред Патријаршијског двора дочекали су Епископ аустријско-швајцарски Андреј (Ћилерџић), ђакон Александар Секулић, секретар у Канцеларији Његове Светости, као и протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Патријаршије.

Ово високо признање Председнику Белорусије уручио је Његова Светост Патријарх српски Иринеј  „за делатну љубав према Српској Православној Цркви и Српском народу, нарочито показану његовим истрајним залагањем на очувању целовитости државе Србије, као и пружањем неопходне хуманитарне помоћи пострадалима  у Србији после НАТО бомбардовања 1999. године, као и у спасавању угрожених и пружању  неопходне им помоћи током овогодишњих катастрофалних поплава“.

Поздрављајући високог госта, Патријарх Иринеј је, између осталог, рекао:

„Наша је велика радост и благодарност Господу што имамо прилику да дочекамо Вас, Председника белоруског народа и белоруске државе, нашег братског народа, уједињеног једном крвљу и једном веру и једном Црквом, једном Истином. Ми смо се увек осећали блиски том народу, као и белоруски народ према српском народу, како у прошлости тако у садашњости. Мени је данас велика радост; то је радост целе наше Цркве, јер имамо прилику да у овоме дому дочекамо Председника Белорусије, човека којег је народ изабрао за свога вођу, за свога државника, човека који је близак Цркви, чији је избор и улогу Председника подржала и благословила Црква Белорусије на челу са Митрополитом Филаретом, нашим драгим пријатељем. Ја сам срећан што у Вашем лику могу поздравити осведоченог пријатеља српскога народа, чије пријатељство и љубав су се показали у времену наше велике трагедије - када смо били бомбардовани...

Ви сте имали храбрости и чврсту савест да кажете свету да је то чин против човека  и против демократије. Ви сте нам том приликом прискочили у помоћ, као и сада у новим страдањима од поплава које су нас задесиле. Међу првим спасиоцима били су Белоруси, који су дошли да својом вештином и опремом помогну нашем народу  пострадалом у поплавама. Прва велика помоћ која је уопште приспела са стране, дошла је једним теретним авионом који је допремио врло велику и значајну помоћ за наш народ.

И поред свега реченог, никада нећемо моћи заборавити, нити довољно заблагодарити на Вашем ставу по питању Косова и Метохије. Ви сте сасвим правилно схватили шта значи Косово за Србију, да је оно неодвојиви део историје, културе и територије српског народа. Зато смо Вам необично благодарни и захвални. Сматрамо за благослов Божји што Вас данас примимо у овом централном Црквеном дому...“

Патријарх српски Иринеј је још једном свесрдно захвалио господину Лукашенку на указаном гостопримству прошле, 2013. године када је био домаћин њему и свима православним Патријарсима и поглаварима поводом 1050-годишњице крштења Русије, и пожелео је да високо одликовање Српске Православне Цркве дуго краси личност господина Лукашенко на славу Господа, а на радост српског и белоруског народа.

Председник Белорусије г. Лукашенко заблагодарио је на овом највишем признању: „Ваша Светости, нећу говорити о свом односу према Цркви, јер Вам је то добро познато. Ми православни људи учинићемо све како бисмо учврстили нашу веру и носиоце наше вере –православне хришћане. Захваљујем на овом највећем авансу, јер ме то подстиче да још више радим на уједињењу наших братских православних народа.

Треба да будете уверени: никада нећемо изневерити Вас и Ваш народ. Колико смо у могућности, увек ћемо стајати раме уз раме са Вама. Тако је било у време бомбардовања, тако је било после рата, тако је било за време елементарних непогода, тако ће бити и убудуће; увек ћемо бити поред вас.

Председник Србије г. Томислав Николић и ја, као и народни посланици и министри, учинићемо све како би наши народи остали блиски народи, и изградићемо чврсту основицу за трговинску и економску сарадњу. Свагда можете да рачунате на нас.

Ми немамо забрањене теме. Ни од кога не кријемо и нећемо крити наше циљеве и наше интересе зато што нису усмерени против било кога. Они су за јачање пријатељства наших народа и наших Цркава...“

Председник Белорусије г. Лукашенко даривао је Патријарху српском Иринеју у дрвету изрезбарену икону свете браће Кирила и Методија, и пожелео му дуго здравље и срећу, као и свима његовим сарадницима на одговорном православном делу.

У наставку су вођени разговори.

Председнику Републике Белорусије највиши орден Српске Цркве
Председнику Републике Белорусије највиши орден Српске Цркве
Председнику Републике Белорусије највиши орден Српске Цркве
Председнику Републике Белорусије највиши орден Српске Цркве
Председнику Републике Белорусије највиши орден Српске Цркве
Председнику Републике Белорусије највиши орден Српске Цркве
Председнику Републике Белорусије највиши орден Српске Цркве
Председнику Републике Белорусије највиши орден Српске Цркве