Предсједник Међународног фонда јединства православних народа упутио честитку митрополиту Амфилохију

Његовом Високопреосвештенству Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, предсједнику Покровитељског савјета Одјељења Међународног друштвеног фонда јединства православних народа за Црну Гору

Ваше Високопреосвештенство!

У име Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа, чијим Покровитељским савјетом предсједава Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил, као и у своје лично име, срдачно Вам честитам 30-годишњицу епископске хиротоније. Ви сте тренутно један од најстарјих архијереја Српске Православне Цркве; духовно сте чадо двојице великих светитеља ХХ вијека – преподобног Јустина (Поповића) и старца Пајсија Светогорца.

Родили сте се на празник Христовог Рођења, у породици потомака војводе Мине Радовића, једног од виђенијих главара народа Црне Горе ХIХ вијека, и на крштењу сте добили име Ристо (Христос). Од ране младости сте завољели Христа и Његову Цркву и непоколебљиво сте следовали за Њим.

Завршивши средњу школу у родном селу, уписали сте се на Београдску Духовну академију Светога Саве. Даље образовање стичете у Берну и Риму. У Грчкој примате монашки постриг, годину дана проводите на Светој Гори атонској а затим одлазите у Париз да предајете на Богословском институту Светог Сергија. Од 1976. год. предајете на катедри Православне педагогике Београдске Духовне академије Светог Јована Богослова. Маја 1985.год. са катедре Епископа банатског, Ви прелазите на Цетиње.

Ставили сте на себе велико бреме труда и муке обављајући своје пастирске и монашке обавезе у СФРЈ – држави са комунистичким режимом. Него, дошла су друга, још гора времена. Комунистичку идеополгију је замијенила безскрупулозна идеологија клањања „златном телету“. Власт Црне Горе, желећи да се улију у ЕС, извргавају дискриминацији не само српски језик него и саму азбуку – ћирилицу, угледајући се хрватски католички Загреб. Пали су у заборав завјети Светог Петра Цетињског и великог Митрополита и пјесника Петра Петровића Његоша.

Нама је добро познат ваш стамени став у одбрани Православља, српске духовности, народа Црне Горе, његовог језика, писмености, културе и других традиционалних хришћанских православних вриједности.

Током Вашег досадашњег служења обновљен је огроман број цркава и манастира и подигнуто је нових. Умножио се број свештеника и монаха. Отворени су духовни центри, формирани су бројни црквени хорови у цијелој Црној Гори. Обновљен је чувени манастир Подмаине који је више од 150 година био у рушевинама.
Ви сте ударили темеље духовног и моралног препорода Црне Горе.

Ваш подвижнички рад Вас је препоручио да будете изабрани за доктора богословских наука honoris causa Московске Духовне академије, почасног доктора Теолошког института из Бјелорусије, почасног доктора Санкт – Петербуршке духовне академије. Аутор сте бројних научних радова и публикација.

Користим прилику, да Вам посвједочим, Ваше Високопреосвештенство, најдубље поштовање и признање за Ваше архпастирско служење, за Ваш подвиг. Својим, молитвено надахнутим, продорним, исповједничким словом и неуморним, подвижничким животом, Ви утврђујете у срцима и душама људским вјеру у Христа, помажете да се издрже и превазиђу социјални проблеми и друге животне недаће и искушења.

Дуги низ година Ви сте на мјесту Предсједника покровитељског савјета Одјељења Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа за Црну Гору.
Надам се на продужетак благословене сарадње нашег Фонда са Вашим Високопреосвештенством и Вашом Митрополијом на плану ширења и укрепљења јединства православних народа, консолидацији настојања православних заједница разних држава на пољу уношења високих хришћанских вриједности у друштвени живот.

Примите од нас најискреније жеље за добро здравље и Божију помоћ у ношењу нимало лакога архипастирског крста. Нека Вам Господ укријепи снагу, дарујући трпљење, мир и љубав Вама и Вашој многобројној и богољубовој пастви. Заступништвом Царице Небеске, нека Вас чува Господ на многаја и благаја љета!

С дубоким поштовањем,

Предсједник Фонда
професор В. А. Алексејев

Извор: Митрополија црногорско-приморска