Предсједник Народне скупштине Р. Српске: Митрополит Порфирије одличан избор

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је Срни да је устоличење новог митрополита загребачко-љубљанског Порфирија изузетно важан догађај за српску заједницу, не само за православне вјернике на подручју Хрватске, односно Митрополије, већ и генерално пошто је ријеч о изузетно важној улози у јавном животу у Хрватској.

"Улога митрополита загребачко-љубљанског улога је једног од најистакнутијих српских представника у јавном животу уопште и у дипломатским круговима и у односима са другим вјерским заједницама, а и у односу са властима Хрватске", нагласио је Радојичић, који је присуствовао устоличењу митрополита Порфирија.

Радојичић је оцијенио да је митрополит Порфирије одличан избор Српске православне цркве, истичући да је ријеч о мудром, изузетно способном и веома цијењеном човјеку који је данас у својој наступној бесједи позвао на сарадњу, толеранцију, основне хришћанске вриједности и врлине.

Према његовим ријечима, владика Порфирије најавио је блиску комуникацију и са државним властима Хрватске и Словеније, с обзиром на подручје које покрива Митрополија и са вјерујућим народом и другим вјерским заједницама, укључујући католичку која је најбројнија.

"Ово је, у сваком случају, моменат који ће бити врло, врло значајан за будућност српске и православне заједнице на подручју Хрватске", додао је Радојичић.

Он је навео да је у име институција Републике Српске устоличењу новог митрополита загребачко-љубљанског присуствовао заједно са министром просвјете и културе Републике Српске Гораном Мутабџијом.

"Ми смо ту да представимо политику Републике Српске која прво жели сарадњу у комшилуку и одржава комуникације са Хрватском и има низ отворених тема о којима комуницира са властима Хрватске", рекао је Радојичић.

Он је истакао да власти Републике Српске исто тако имају блиску сарадњу са српском заједницом у Хрватској, укључујући и њене организације, удружења и институције и, наравно, Српску православну цркву.

"Дуго година његујемо тај контакт, заједно се срећемо на више мјеста, подржавамо једни друге и сматрамо важном ту сарадњу", рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Извор: Срна