Предсједник СНП ЦГ Срђан Милић посјетио Епархију будимљанско-никшићку

Предсједник СНП ЦГ Срђан Милић посјетио Епархију будимљанско-никшићку

Предсједник Социјалистичке народне партије Црне Горе, Срђан Милић посјетио је 22. септембра 2011. г. сједиште Епархије будимљанско-никшићке, и разговарао у Никшићу са Његовим Преосвештенством, Епископом будимљанско-никшићким господином Јоаникијем.

Током сусрета Епископ Јоаникије и Предсједник СНП ЦГ размијенили су мишљења о актуелном политичко-економском тренутку у Црној Гори, региону и Европској унији, са посебним освртом на наметнута питања која и даље дијеле Црну Гору и њене грађане, и производе негативне посљедице по друштво у цјелини.

Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије је истакао да се у посљедњим изјавама појединих партијских лидера и државних функционера препознаје намјера да се умијешају у унутрашње устројство Српске православне цркве у Црној Гори, чиме се крши једно од основних начела секуларног друштва, будући да је Уставом Црне Горе прокламована одвојеност Цркве од државе.

Саговорници су се сложили да се у односима Цркве и државе треба руководити принципом међусобног немијешања у вршењу послова и надлежности. Поштовање и спремност да се саслуша и друга страна су предуслови који нас на једноставан начин доводе до дугорочних, одрживих рјешења.

Предсједник Милић је нагласио значај заштите људских права, сходно Уставу, али без било каквог арбитрирања од стране било које партије или државног органа у вези са тим шта се подразумијева под канонским поретком. То је искључива надлежност Цркве, закључио је Милић.

Епископ Јоаникије је захвалио г. Милићу на посјети, разумијевању и израженој спремности да се залаже за спречавање сваког политичког и партијског притиска на Цркву у Црној Гори.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка