Представљен пројекат Дани од страха

Дани од страхаУ петак, 14. децембра 2007. године, у Двору Српске Патријаршије представљен је пројекат Дани од страха који је урађен по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, а у издању Српске Православне Цркве. Пројекат представља осам документарних филмова, сабраних под заједничким називом Дани од страха, а посвећених хуманитарној катастрофи и страдању српског и неалбанског становништва на Косову и Метохији у периоду од 1998. године до данас.

Пред бројним представницима медија, међу којима је била и екипа руске државне телевизије, говорили су Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије; протонамесник Лука Новаковић, директор Патријаршијске управне канцеларије; Владимир Божовић, координатор пројекта; Нинослав Ранђеловић, аутор филмова и представници продукцијске куће Arts & Crafts, Миљан Шћекић и Драгослав Бокан.

Митрополит Амфилохије је подсетио на вишевековно страдње али и опстанак српског народа на Косову и Метохији. - Српски народ је имао не један егзодус и не један повратак на Косово и Метохију. Моћници овога света не могу нашем народу одузети његово срце које куца и које ће куцати и будућим покољењима. Ова светлописна белешка треба да помогне нама, али и другима да изнађу истинске путеве разума за решење косовског чвора ради свих који живе на том простору, поручио је Митрополит Амфилохије.

Протонамесник Лука Новаковић је истакао да овај пројекат не би могао да се приведе крају да није било помоћи и благослова Његове Светости Патријарха српског Г. Павла. Наводећи податак да се ДВД Дани од страха у тиражу од преко 10.000 примерака, нашао на свим меридијанима света и у рукама великог броја светских државника, политичара, конгресмена и утицајних институција, отац Лука Новаковић се захвалио аутору документарних филмова, Нинославу Ранђеловићу, на бесплатно уступљеном филмском материјалу, као и продуцентској кући Arts & Crafts на квалитетно изведеном продукцијском делу пројекта.

Владимир Божовић, координатор пројекта, био је, између осталог, задужен од стране Патријаршијског управног одбора СПЦ за дистрибуцију ДВД издања Дани од страха. - Овај потресни видео-материјал послали смо свим представницима америчког Конгреса, посланицима 27 држава-чланица Европске Уније, посланицима Русије, Норвешке, Швајцарске, Европског Парламента и Савета Европе (укупно 7919 појединачних пошиљки, упућених лично, на име и презиме сваког појединачног посланика), као и свим посланицима Народне Скупштине Републике Србије, истакао је Божовић. Он је бираним речима похвалио храброст и умеће аутора филмова, Нинослава Ранђеловића, који је материјал снимао у веома тешким ситуацијама и тренуцима опасности по живот самог аутора.

Техничку припрему ДВД издања Дани од страха који у трајању од два сата и четрдесет минута, на најбољи могући начин, живом сликом, уверљиво и објективно сведочи о страдању српског народа и православних светиња на Косову и Метохији, помогла је Влада Републике Србије.