Представљен први део едиције "Десет векова српске књижевности"

Представљен први део едиције "Десет векова српске књижевности"

Антологијска едиција "Десет векова српске књижевности", у издању Издавачког центра Матице српске, један је од највећих и најзначајнијих подухвата у српском издаваштву и културно знамење које остаје за будућа времена, изјавио је данас академик Предраг Палавестра.

На представљању првих 20 књига те капиталне едиције која би, како је планирано, требало да има укупно око 150 томова и обухвати оно највредније што је у српској књижевности написано од Светог Саве до наших дана, Палавестра је оценио да је тај издавачки подухват изузетно значајан за нашу културу уопште.

"У овом издању је садржано оно што заслужује да уђе у сваку антологију духовности и духовне културе нашег времена", рекао је он на промоцији у Матици српској, нагласивши да та едиција "треба да покаже и показује темељну вредност" онога што је писано скоро 1.000 година - од Светог Саве до данас.

Напоменувши да таквог захвата нема ни у једној књижевности ових подручја, а "можда ни у словенском свету", Палавестра, који је председник Одбора САНУ за изучавање историје књижевности, захвалио је главном уреднику едиције Миру Вуксановићу што је окупио екипу сарадника и имао снаге, храбрости и упорности да "изгура тај велики подухват у овим не баш срећним временима".

Вуксановић је подсетио да Издавачки центар Матице српске, основан 2007. године на темељима Матичиног Издавачког предузећа, има четири едиције "као своја четири угаоника", а то су "Прва књига", "Историја српске књижевне критике", "Матица" и ова, у оквиру које су прошле и ове године објављена прва два кола, свако са по десет наслова.

Антологијска едиција "Десет векова српске књижевности" је "најзамашнији подухват у српском издаваштву у књижевности, па и више од тога", рекао је он и додао да је пре две године Матица српска именовала 11 чланова Уређивачког одбора, који су се прихватили веома захтевног одговорног посла.

"Одважило се нас једанаесторо" да, осматрајући са наше "цивилизацијске узвишице", између осталих задатака тог издавачког подухвата "српску књижевност ставимо у европски контекст, а не у контекст сужавања и служења" и да "издвојимо оно што најуверљивије говори како смо се књижевно и духовно уздизали", казао је Вуксановић.

Напоменувши да приређивачи довршавају и треће коло те едиције, које би такође у десет томова требало да се изађе идуће године, он је нагласио да "у задатим приликама, с претњама које усахну, па се обнове, то јесте обилат резултат".

Вуксановић је навео и то да сличну едицију у Хрватској припрема дванаесторо стално запослених, који имају обилату помоћ владе те земље, док, како је рекао, Издавачки центар Матице српске нема запослених, а истовремено на сајту Министарства културе Србије стоји "оштар, нетачан и неправичан текст који каже да Антологија нема све оно што заиста има".

Такве оцене су сада "нешто ублажене и омекшале" када су у Министарству видели називе књига, рекао је Вуксановић.

Председник Матице српске академик Чедомир Попов је, поздрављајући многобројне госте, истакао да је ових првих 20 књига "добра гаранција да смо на правом путу" и додао да је то пут који су показали још Матичини оснивачи пре 185 година.

Извор: РТВ