Представљен Зборник о Светом Јовану Владимиру

Промоција Зборника о Светом Јовану Владимиру, издавачког подухвата Митрополије црногорско-приморске у част обиљежавања хиљадугодишњице од упокојења тог владара, одржана је 8. септембра у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици. О три тома ове едиције говорили су митрополит Амфилохије, историчар др Васиљ Јововић и приређивач ове „Светигорине“ капиталне едиције протојереј Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског.

Свети Јован Владимир није запамћен као владар већ као човјек који је жртвовао себе свом народу у знаку крста, поручио је митрополит Амфилохије. -Био је носилац најдубљих људских вриједности. Он је мученик, а његово дјело и живот су у знаку крста. Јован Владимир није био владар који се жртвовао својим интересима, као што је то данас случај, већ је себе предао на жртву другима – казао је, између осталог, Митрополит. Он је најавио да ће од 15. до 17. септембра бити одржан међународни скуп посвећен првом свецу међу српским крунисаним главама, а затим и да ће освећењу Храма Светог Јована Владимира у Бару 25. септембра присуствовати сви патријарси православних цркава.

Др Васиљ Јововић је рекао да Зборник рјечито говори како се кроз хиљаду година развио култ Светог Јована Владимира. Истичући да сва три досад објављена тома ове велике „Светигорине“ едиције садрже све што је у протеклих десет вјекова написано о Светом Јовану Владимиру, протојереј Гојко Перовић је до краја године најавио излазак из штампе још четири тома. Митрополит Амфилохије је представницима братстава и племена уручио декларацију против приступања НАТО савезу, коју су потписали прије пола године.

Извор: Митрополија црногорско-приморска