Представљена књига ''Три дуката''

Синоћ, 23. новембра 2010. године, у сали Патријаршије, у организацији Верског добротворног старатељства, представљена је трећа књига равногорске трилогије аутора Зорана Милојевића.

Први роман ''У отаџбини без отаџбине'', други ''Жртвовани'' и последњи ''Три дуката'', заокружује историју равногорског покрета и посебно даје извештај о смишљеној отимачини и угњетавању српског живља на Косову и Метохији. Аутор је трећу књигу посветио проти Велимиру Стојановићу, свештенику при храму Светог Илије на Миријеву, који је 1944. мученички страдао од комуниста и своме оцу коме је заплењено 16.000 страна историјске грађе и докумената о равногорском покрету.

На представљању су говорили: свештеник Владимир Марковић, секретар ВДС и организатор промоције, проф. Миладин Распоповић, дугогодишњи професор српског језика из Косовске Митровице и познати књижевни критичар, прим. др Предраг Тојић, државни секретар Министарства дијаспоре, и књижевник Мића Живојиновић. Њихова казивања праћена су песмом прослављених извођача изворне народне музике Весне Димић и Биљане Петковић.

Веома пријатно вече, набијено емоцијом и успоменама ка свим оним безименим гробовима ''неподобних'' и ''жртвованих'', никога није оставило равнодушним. Питао се писац да ли је на достојан начин описао страдање ових родољуба и њихове муке ''на правди Бога''. Горак укус документованих историјских догађаја и сећања уз православни оптимизам аутора новина су у целокупној српској књижевности, новина коју је успео да пренесе и на све присутне у сали Патријаршије.