Представљена монографија „Црква у Дробњаку”

У Свечаној сали Дома Војске Србије 26. новембра 2018. године одржана је промоција монографије „Црква у Дробњаку” Томаша Ћоровића. О својеврсној историјско-етнографској студији која представља јединствени летопис дурмиторског краја, осим аутора, говорили су Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, историчари Јован Пејин и Борислав Челиковић и балканолог Милош Луковић.

Аутор је обрадио и систематизовао богату и разноврсну историјску грађу о српским православним црквама у дурмиторском крају, на подручју данашњих општина Шавник и Жабљак, о 27 дробњачких цркава и четири манастира. На промоцији се могло чути да се монографија само на први поглед бави дробњачким црквама, а да је, у ствари, књига о историјским и друштвеним процесима и догађајима, а територија Дробњака је само „велика сцена” на којој се одвијају појаве и збивања. 

Говорници на скупу, чији је организатор Удружење Дурмитораца у Београду, подвукли су да су аутору у средишту пажње људи –  њихов живот и однос премаприродним и друштвеним кретањима, што даје посебан печат и смисао књизи.

Извор: Епархија будимљанско-никшичка