Представљена Монографија о Саборном храму Христовог Васкрсења

Синоћ, 22. октобра, на Сајму књига у Београду представљена Монографија о Саборном храму Христовог Васкрсења, капитално издање Светигоре, Информативно-издавачке установе Митрополије црногорско-приморске

У препуној сали у Хали 4 Београдског сајма о монографији и Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици говорили су: Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, главни пројектант Саборног храма архитекта проф. Предраг Ристић и приређивач монографије г. Јован Маркуш. Промоцију је водио главни уредник Радија Светигора свештеник Никола Пејовић.

Јован Маркуш је говорио о самој монографији, њеној изради и неким техничким детаљима. Монографија је још један сваке хвале вриједан подухват овог плодног ствараоца, бившег политичара и привредника, инжењера по образовању и публицисте по вокацији, и један од најсјајнијих бисера у дугој ниски Светигориних издања.

Да је монографија уистину „тропар према свецу“ показали су архитекта Предраг Ристић и митрополит Амфилохије у веома занимљивој, неформалној причи, која је повремено прелазила у дијалог.

Професор Ристић је испричао како је подгорички храм, којег су и Васељенски и Руски патријарх - у одушевљењу када су га угледали - у својим похвалама уздигли у сам врх православног градитељства, у његовој глави почео да добија контуре још шездесетих година, док је робијао у комунистичком режиму.

Митрополит Амфилохије је говорио о храму као остварењу свог дјечачког сна, али и фактору преображења црквене и свеукупне друштвене заједнице у Црној Гори.

Извор: Митрополија црногорско-приморска