Представљена нова књига владике Григорија „Преко прага“

Представљена нова књига владике Григорија „Преко прага“
Представљена нова књига владике Григорија „Преко прага“
Представљена нова књига владике Григорија „Преко прага“
Представљена нова књига владике Григорија „Преко прага“

На љетној сцени Културног центра у Требињу 9. августа 2017. године представљена је збирка прича Преко прага Његовог Преосвештенства Владике захумско-херцеговачког г. Григорија.

Многобројној публици сабраној под звјезданим требињским небом књигу су представили књижевници Миљенко Јерговић и Владимир Пиштало, те сам аутор. Посјетиоци су имали прилику не само да чују занимљиве и драгоцјене осврте о књизи већ и да упознају владику Григорија у једном новом свјетлу - у улози књижевника.

Представљајући збирку прича Преко прага, књижевник Миљенко Јерговић истакао је да је ријеч о књизи која приповједачким средствима потпуно осваја читаоце и свједочи важне чињенице свога времена. -Говори о људима који су другима чинили зло, али много више о људима који су од других подносили зло и притом чини нешто драгоцјено у књижевности, животу и нашем одрастању. То је у књижевном смислу изванредно добро изведено, у друштвеном смислу страшно важно, а у моралном смислу бескрајно драгоцјено, додао је Јерговић. 

За Владимира Пиштала пак владика Григорије је човјек који је окренут другима, обнављању и радости живота и који има способности да види много љепоте у људима и крајолику. Према његовим ријечима, у причама владике Григорија мртви људи никада не одлазе, па смрти у одређеном смислу и нема. -Посебно је важан осјећај радости код владике Григорија. Он се враћа радости, шали и не зна се гдје престаје молитва, а почиње прича, гдје престаје шала а почиње поука, нагласио је Пиштало. 

На самом крају, публици се обратио и аутор збирке Владика захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије. Појашњавајући шта га је подстакло да се посвети писању, Владика је нагласио да његове приче „показују да је живот често пута комплекснији него наша имагинација и измишљање приче, које свакако може бити корисно и умјетнички важно. Ове приче, тим прије што су истините, дају важан аспекат свему што можемо прочитати у овој књизи“. 

Владика Григорије се и раније бавио књижевним радом чији су плод неколике књиге, књига бесједа и разговора Долази час и већ је настао, књиге новела Лазар и Прича о старом краљу, те књига колумни Радост живота. Несумњиво је ипак да је, судећи према интересовању читалаца и броју продатих примјерака књиге, највећу пажњу изазвала управо његова посљедња књига, збирка прича, која је, непуна три мјесеца након објављивања у издавачкој кући Лагуна из Београда, доживјела чак неколико издања.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка