Представљене духовне и културне вредности Врања

Представљене духовне и културне вредности Врања
Представљене духовне и културне вредности Врања
Представљене духовне и културне вредности Врања
Представљене духовне и културне вредности Врања

У препуној сали Дома војске у Врању 27. септембра 2018. године, поводом празника Воздвижења Часног Крста и Светског дана туризма, Свеправославно друштво Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски и Туристичка организација Града Врања приредили су пригодан програм и представили духовна и културна богатства Врања и врањске Свете Горе, како је у ранијим списима знаменитих и старих Врањанаца, називан крај у коме је у кругу од педесетак километара било активно дванаест манастира.

С обзиром да се Светски дан туризма обележава на Крстовдан, вече је почело тропаром празнику које су отпевале Милица Костић, етномузиколог из Врања, и Велина Стаменковић, ученица веронауке у Основној школи Вук Караџић у Врању.

Пристуне госте и публику поздравили су и захвалили на одзиву Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије и директорка Туристичке организације града Врања гђа Весна Петровић. Епископ Пахомије подсетио је присутне о значају светиња врањске Свете Горе, као и одржавању и чувању онога што су нам преци оставили у наслеђе како би на тај начин одржавали и надограђивали и себе и своје духовно стање.   

Награђеним учесницима на литерарном и ликовном Конкурсу Моје Врање, познајем ли га који су Туристичка организација и Свеправославно друштво расписали у средњим школама у Врању, епископ Пахомије и гђа Весна Петровић, уручили су пригодне награде и честитали добитницима.

Аутор првонаграђеног литерарног рада, Михаела Миленковић, ученица Гимназије Бора Станковић у Врању, прочитала је текст пред присутнима, а речи Боре Станковића о Врању казивала је студенткиња Педагошког факултета у Врању Даница Митић.

У културно-уметничком делу програма наступили су хор врањске Гимназије, са духовним песмама, као и Милица Костић и Велина Стаменковић, а о значају посете верским објектима говорио је чтец Ненад Бојков из Врања, студент Белгородске Духовне Семинарије у Русији. У току извођења програма у позадини учесника приказане су фотографије цркава и манастира Врања и околине.

Епископ врањски Пахомије захвалио је свим учесницима у програму, Туристичкој организацији на изузетној сарадњи и реализацији још једног у низу заједничких пројеката, као и ауторима ове вечери, свештенику Синиши Пиљановићу и гђи Јасмини Стошић, и позвао присутне да се укључе у живот и рад Свеправославног Друштва Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски чији је темељ саборност на светој Литургији која се у Свеправославном центру у Врању служи сваке недеље од 10 часова.

Извор: Епархија врањска