Представници аврамовских монотеистичких религија осуђују еутаназију

„Противимо се било каквом облику еутаназије - то је директан, намерни и намерни чин одузимања живота - као и самоубиство уз помоћ лекара - што је директна, промишљена и намерна подршка извршењу самоубиства - јер се они у основи супротстављају неотуђивој вредности људског живота, и стога су својствено и последично морално и религиозно погрешни, и требало би их забранити без изузетка.“

Представници аврамовских религија дали су то изјаву у ставу који су потписали и објавили у Ватикану у понедељак у вези с питањима окончања живота начином попут еутаназије, потпомогнутог самоубиства и палијативне неге.

Еутаназија, самоубиство уз помоћ лекара - морално и религиозно погрешно Они су категорички осудили сваки притисак на пацијенте на смртном часу да активним и промишљеним радњама заврше свој живот. „Целовита и поштована брига о личности, рекли су, мора имати на уму јединствену људску, духовну и религиозну димензију умирања." Личност која стоји иза декларације јесте рабин Абрахам Штајнберг из Израела који је идеју предложио папи Фрањи, а он ју је заузврат поверио Папској академији за живот у Ватикану.

Надбискуп Винћенцо Паља, председник Академије, укључио се и координирао мешовиту међуверску групу за израду декларације.

После објављивања овог документа, папа Фрања у Ватикану је примио 30 потписа. Међу њима је било и неколико кардинала, рабина, укључујући Давида Росена и Сјамсула Анвара, из друге по величини исламске организације у Индонезији, Мухамадија.

Извор: Vaticannews.va (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)