Представници Цркве позвали украјински народ да се одупре диктату екстремиста

Грађани Украјине, и верници и атеисти, треба да нађу снагу да се одупру диктату групе екстремиста који намећу своју вољу људима око себе, рекао је председник Синодског одељења за информације Руске Православне Цркве Владимир Легоида, коментаришући забрану власти украјинског града Суми да се одржи годишња литија на празник Теодоровске иконе  Матере Божје (14/27. март).

Као што је раније познато, власти у Сумију забранили су верницима Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије (УПЦ МП) да уреде велику литију на празник ове иконе, објашњавајући да је то „политички догађај“. Један од разлога забране јесте чињеница да је Теодоровскаја икона уско везана за Руско Царство, пошто се сматра да је она једна од највећих светиња царске династије Романов.  У очима политичара ова конкретна чињеница може постати изговор за провокације.

„Одлука власти у Сумију – забрана да се одржи традиционална литија,  - може да се тумачи само као застрашивање. Људски гледано, може се разумети страх чланова градских власти да подрже организацију литије, с обзиром на то да се наоружани екстремисти крију иза предлога забране догађаја. Природно, власти се боје за себе и за своје рођаке који могу да падну као жртве противника њиховог повољног решења. Ипак, овај инцидент је доказ парализе власти,“ истакао је представник Руске Православне Цркве.

Он је подсетио да Украјинска Православна Цркве Московске Патријаршије „нема никакве везе са било каквом политиком“.

Извор: ОСР