Представници Коалиције удружења избеглица код Патријарха Иринеја

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио је јуче, 4. јула 2011. године, у Српској Патријаршији у Београду делегацију 104 удружења избеглих и прогнаних Срба из Хрватске на челу са  г. Миодрагом Линтом. Чланови делегације су упознали Његову Светост са бројним проблемима са којима се суочавају избегли и прогнани Срби у Хрватској и уручили му извештај о неиспуњавању обавеза Владе Хрватске из Поглавља 23 „Правосуђа и људска права“. 

У извештају избегличких удружења наводи се низ чињеница које јасно говоре да Хрватска није вратила одузета имовинска и стечена права избеглим и прогнаним Србима, да није успоставила независно, непристрасно и ефикасно правосуђе у области суђења за ратне злочине и друга кривична дела у ратном периоду и да није завршила процес есхумације и идентификације посмртних остатака Срба из преко 600 познатих гробних места. Чланови делегације су, такође, упознали Његову Светост да је 70.000  оштећених грађана потписало подршку Петицији избеглих и прогнаних Срба којом тражимо да Хрватска испуни европске стандарде у поштовању наших људских права, као и са иницијативом да Народна скупштина Републике Србије усвоји Резолуцију о поштовању људских права избеглих и прогнаних Срба из Хрватске.

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј се интересовао за актуелни положај избеглих и прогнаних Срба и проблеме са којима се суочавају у процесу повратка својих права у местима избеглиштва, као и у свакодневном животу. Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј је дао благослов Петицији избеглих и прогнаних Срба из Хрватске, подршку наставку акције прикупања потписа подршке Петицији широм света где живе избегли и прогнани Срби и остали грађани оштећени у својим имовинсим и другим правима, као и подршку да Народна скупштина Републике Србије усвоји Резолуцију о поштовању људских права избеглих и прогнаних Срба из Хрватске.