Представници Северно-Атланског пакта посетили манастир Високи Дечани

Представници Северно-атлантског савета у пратњи заменика команданта КФОР-а ген. Бернардинија и локалних италијнских и шпанских команданата КФОР-а посетили су јуче поподне манастир Високи Дечани и задржали се у разговору са Епископом Теодосијем и протосинђелом Савом Јањићем.

После обиласка цркве и упознавања са историјом манастира Дечани, Владика Теодосије је госте упознао са великом забринутошћу Српске Правослевне Цркве и њеног верни народа за своју безбедност и будућност на Косову и Метохији. "Најновији напад на манастир Високи Дечани показао је да на терену још делују паравојне снаге екстремиста које су претходно још три пута гранатама напале овај манастир. Само од 1999. године на Косову и Метоји је уништено 150 православних светиња, а око 200.000 Срба је још у избеглиштву јер не осећа слободу и безбедност да се врати у своје домове.

Владика Теодосије је нагласио да је присуство НАТО снага на овом простору од посебног значаја не само у овом критичном моменту одлучивања о будућем статусу Покрајине већ и дугорочно јер је међународно војно присуство један од најјачих гаранција да се насиљем не могу решавати политичка питања", рекао је Владика.

Протосинђел Сава Јањић је посебно истакао да широм Покрајине, а посебно на подручју њеног западног дела (Метохија) делују паравојне јединице из бивше тзв. ОВК које поседују велике количине оружја и које представљају огромну опасност и за Србе и за све оне Албанце који будућност не виде у насиљу. О. Сава је указао да се починиоци овог напада коначно морају бити пронађени и екстремистичка инфраструктура расформирана. У противном, рекао је он, не можемо говорити ни о каквој стабилности или демократској будућности Косова, а поготово не о неком стабилном решењу статуса под претњом насиља као што је било оно из марта 2004. године. Он је поменуо посебно да у данашњој албанској штампи локални екстремисти и даље прете што је озбиљан изазов за ауторитет НАТО снага и Мисије УН на овом простору.

Владика Теодосије је посебно апеловао да се појача безбедност повратника и омогући повратак свих оних који желе да се врате у своје домове. У протеклом периоду било је доста напада на повратнике и да би се људи осећали сигурно потребно је да косовске власти много више учине да би Срби осећали да за њих овде има места. Без основних стандарда слободног живота и под сталним притиском и претњама насиљем против нашег народа и цркава међународна заједница тешко може праведно да реши питање статуса Косова и Метохије, нагласио је Преосвечени Владика.

Извор: www.kosovo.net

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО САВЕЗА ПОЗВАО ТЕЛЕФОНОМ МАНАСТИР ДЕЧАНЕ

Генерални секретар НАТО Савеза г. Јап де Хуп Схефер позвао је јутрос телефоном манастир Високи Дечани. С благословом Владике Теодосија са генералним секретаром разговарао је протосинђел Сава Јањић коме је г. Схефер пренео уверавања да ће НАТО савез учинити све како би се заштитили православни верски објекти на Косову и да ће поводом напада у Дечанима бити предузета веома професионална истрага. Г. Схефер ће у току дана посетити српске енклаве на југу Косова, како је рекао у телефонском разговору. О. Сава се у име Епископа Теодосија и братства манастира захвалио генералном секретару на позиву и изразио став да је потребно да НАТО у овом осетљивом тренутку појача своје присуство на терену посебно око српских светиња и насеља како би се спречили слични напади. Овде је реч о нападу највероватније припадника неке од локалних паравојних екстремних јединица чије постојање НАТО Савез не сме да толерише и који морају бити приведени закону, рекао је о. Сава. Насиље се у будућности може спречити само ако се спроведе детаљна истрага и спречи даље деловање екстремних група које овде годинама слободно делују и које су до сада четири пута оружано напале манастир Дечане.

Владика Теодосије је јуче примио и главног комесара УНМИК полиције Ричарда Монка који је манастир посетио заједно са генералом КПС Сереметом Ахметијем и регионалним командантом косовске полиције. Разговарано је о недавном нападу на манастир и о потреби да се спроведе професионална истрага. Како је речено у истрази је укључена специјална међународна антитерористичка јединица која заједно са КПС, УНМИК полицијом и КФОР-ом ради на расветљавању овог случаја. Разговарано је о начинима како да се још више побољша безбедност не само овог манастира већ безбедност свих на Косову и Метохији.

Извор: www.kosovo.net