Међународни дан Холокауста у Москви

Међународни дан Холокауста у Москви
Међународни дан Холокауста у Москви
Међународни дан Холокауста у Москви
Међународни дан Холокауста у Москви

Комеморативна свечаност посвећена Међународном дану сећања на жртве Холокауста и завршетку опсаде Лењинграда одржана је у Јеврејском музеју и Центру за толеранцију у Москви.

Овом чину су присуствовали руски председник Владимир Путин, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, руски главни рабин Берел Лазар, председник Федерације јеврејских општина у Русији А. Борода, председник покровитељског одбора Јеврејског музеја Виктор Векселберг, државни функциконери, амбасадори страних земаља и ратни ветерани. Из Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије присуствовали су о. Димитрије Сафонов, секретар за међуверске односе, и С. Мелник, секретар за међународне односе. Био је заступљен и секретаријат Међуверског савета у Русији.

У свом говору председник Путин је истакао: -Својом солидарношћу совјетски народ је стекао грандиозну Велику победу, а данас међуверска, међуетничка хармонија је у темељима наше државности... Моје је уверење да су данашњи политичари и верски и јавни великодостојници у обавези да учине све што је могуће да сачувају сада, у 21. веку, историјско памћење и да не дозволе да се корови националистичке иделогије шире у било којем облику: антисемитском, русофобном или у неким другим фобијама изграђеним на мржњи. Наш заједнички циљ је да се заштитимо од сваке претње вредностима мира и хуманизма и очувамо најважнију вредност - људски живот.

Присутни су видели филм о концентрационом логору „Собибор“ у којем је се одиграла једина успешна побуна током рата под вођством совјетског официра Александра Печерског.

Извор: Московска Патријаршија