Прекаја – Парохија у Босанској Крајини (1878-2008), Радован Пилиповић

У петак 28. августа 2009. године представљена је по први пут у Прекаји код Дрвара нова књига Радована Пилиповића, службеника Библиотеке Српске патријаршије Прекаја - парохија у Босанској Крајини 1878-2008. године. Ово је други издавачки подухват Епархије бихаћко-петровачке којим се осветљава мало знана црквена прошлост Западне Босне и Тромеђе Босне, Лике и Далмације.

Монографија је рађена на врло доброј фактографској основи. Наиме, аутор је искористио документацију парохијске архиве почевши од 1878. године до наших дана. Прекаја са црквом Успења Пресвете Богородице била је парохијски центар за десетак планинских и раштрканих места у долини реке Унац и испод планине Шатор. Архива која се односи на места Мокроноге, Краље, Прекају, Љесковицу, Преодац и Роре са односним засеоцима представља редак историјски фонд који је преживео усташку паљевину у лето 1941. године.

Радован Пилиповић узима парохију као парадигму живота народа у читавој области Босанскe Крајинe. Сагледавши опште друштвене и политичке околности писац нам открива живот локалне цркве у метежној другој половини XIX и кроз читав XX век. Књига великог формата на скоро 300 страница, богато илустрована, доноси и аутентична документа, факсимиле, печате и старе фотографије. Књига је уједно и споменица величанствене обнове прекајске цркве која је обављена прошле године када се Влада Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине окренула улагању у Уначко-дрварски крај.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка и Удружење Дрварчана у Београду