Преко 25 хиљада Пљевљака у величанственој литији

Преко 25 хиљада Пљевљака је рекло НЕ отимању имовине Српске Православне Цркве

Литија која је у Пљевљима одржана 2. фебруара 2020. године по 17. пут била је вероватно најбројнија од свих претходних. У цркви Свете Петке молебан је служио Владика милешевски г. Атанасије са свештенством пљеваљског намесништва Српске Православне Цркве. Окупљеним грађанима прикључила се литија која је тог дана у 15 часова кренула из манастира Дубочице на чијем челу је ношена велика светиња - јастук Светог Василија.

Литија кренула улицама Пљеваља, а код зграде Општине грађанима се обратио г. Милић Дујовић, док је студент Божо Кнежевић прочитао саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња. Грађанима се обратила и новинарка Вања Јањушевић која је између осталог рекла: -Када се на слободу вјероисповјести стави закон онда то више није слобода, онда више немам право. Ових дана се у нашој земљи Црној Гори врши пребројавање грађана на ваше и наше. Немојте то чинити. Ови добри људи у величанстваним литијама исписују странице историје. Странице чојства, јунаштва, племенитости, све по чему је Црна Гора некада и била позната. Исписују странице вриједностима које смо заборавили..

По повратку литије код цркве Свете Петке ученица пљеваљске гимназије Невена Јововић је рецитовала стихове Рајка Палибрка и Миленка Шарца посвећене патријарху Варнави и манастиру Дубочица. Владика милешевски Атанасије је благословио присутне а у културном делу програма учешће је узео и гуслар Васо Ђондовић.

Пљевљаци, њих седаманаест, кренуло је тог дана у најдужу литију до сада у Црној Гори. Они су пешке прешли 82 километра до Бијелог Поља, где су учествовали у литији кроз град Светих апостола Петра и Павла.

Извор: Епархија милешевска

 

Преко 25 хиљада Пљевљака у величанственој литији
Преко 25 хиљада Пљевљака у величанственој литији
Преко 25 хиљада Пљевљака у величанственој литији
Преко 25 хиљада Пљевљака у величанственој литији