Преко 3 милиона Ирачана у избеглиштву од јануара 2014.

Више од 3.09 милиона ирачких грађана напустило је свој дом од јануара 2014. године, када су екстремисти ИДИЛ заузели део Рамадија и град Фалуџу (око 70 километара западно од Багдада), извештава Међународна организација за миграције (IOM), додајући да су две трећине избеглица староседеоци провинција Анбар, Нинива и Саладин.

Ови региони, према наводима ратног ваздухопловства, претрпели су випе него други као резултат војних сукоба између ИД и провладиних снага.

Преко 276 000 људи је расељено у току прошла два месеца током борби за Рамади, главни град провинције Анбар. Град су заузели џихадисти средином маја након што се повукла ирачка армија. Од тада су владине снаге, које предводе припадници шиитске милиције, покренуле операцију великог обима да би повратили Рамади и Анбар и тако избацили такфиристе из ове провинције.

У току шест месеци 2014. године пола милиона Ирачана, од којих су већина припадници етничких или верских мањина, напустили су своје домове бежећи од насиља током заузећа Мосула.

Раније овог месеца, Лиза Гранде, координатор УН за међународну помоћ, изјавила је да је за више од 8 милиона људи потребна помоћ. До краја ове године тај број би могао да порасте на 10 милиона.

Према њеним речима, 497 милиона долара мора да се сакупи да би се покрили трошкови смештаја, исхране, воде и других облика помоћи за избеглице.

Извор: Pravoslavie.ru