Преко веронауке до Господа

Марљиви полазници веронауке у основним школама Житорађе сваког лета посећују Мобу у Соко Граду.

Ове године  на 14. Моби у Соколу црквени хор Бисери почаствован је учешћем на свечаном отварању. Извели су део свог програма и  наступали су заједно са Оркестром Хармоника из Угљевика на отварању Мобе, што је била част и понос, јер су у питању посебно афирмисана деца из ОШ „Алекса Шантић“, управо узраста као и Бисери.

Црквени хор Бисери је имао част да се представи и покаже своје певачко умеће. У песми овога хора, који чине ученици полазници веронауке, изражена је духовна димензија која се у свему осећа код младих који редовно посећују и веронауку и богослужења у својој цркви у Житорађу.

Током Мобе 2014 било је и других активности:  у славу и част Мобе 2014, кад је пресељена библиотека из старог конака у нови простор - Дом Патријарха Павла, млади из црквеног хора из Житорађе Бисери поклонили су Владици Лаврентију књигу Завичајна надахнућа, што је поезија вероучитеља Горана Атанасковића, као и песмарицу коју је уредила ЦО Житорађа. Ово је само једна од  активности хора Бисери, и то су прве књиге које улазе у нову библиотеку коју је вероучитељ Горан као  мобаш  сређивао током боравка у манастиру.

Као праве мале радилице, мали мрави, деца Житорађе су увек на услузи ближњем, школи, Цркви, селу... свој другој деци где год да се нађу. Проносе радост и славе живот дарован од Господа. На Моби 2014 снимили су неколико прилога за Телевизију Републике Српске. Свако лето обрадују младе мобаше пристигле из читавог света песмом, игром, старањем једних за друге, и ништа им није тешко.

У Соко Граду сви млади живе као једна хришћанска заједница, и сви заједно учествују у животу Мобе и показују једни другима како се сваког дана може бити бољи, и на корист и радост ближњем поред себе током те три недеље боравка у манастиру Соко, ту где је Свети Владика Николај Охридски и Жички, где живе, постају и остају браћа и сестре у Христу.

У самој Општини Житорађи, која се налази надомак Ниша, изузетно је велик одзив деце за веронауку, и вероучитељи кроз наставне и разне ваннаставне активности брину о деци, старају се о њиховом духовном узрастању, и иначе. Чланови црквеног хора Бисери раде током лета и тако прикупљају новац за своје активности, летовање, одлазак на Мобу. Велика је заслуга и вероучитеља Горана Антанасковића што са децом учествује у раду у воћњацима и пољима Житорађе, и води бригу о њима у сваком погледу.

За велико прегалаштво на самој Моби већ неколико лета, а на овој 2014. за трудољубиво прегалаштво на сређивању манастирске библиотеке, заједно са младима из свих крајева света, - јер се радило сваког дана у сменама, по групама, да би се завршио велики посао, - вероучитељу Горану Атанасковићу је додељена грамата на Светој Литургији, на чему је вероучитељ дубоко благодаран Његовом Преосвештенству Владици Лаврентију и оцу Зорану Ристивојевићу, старешини манастира Соко, посвећеном светитељу српском Владици Николају Охридском и Жичком.

Зорица Зец