Прекорачене границе Генетске манипулације на људским ембрионима су ”убиство људског живота”

Као ”етичко-правно разбијање табуа” критички је означио бискуп Герхард Фирст из Ротенбурга-Штутгарта спорну експерименталну праксу којој је недавно прибегао тим британских научника са намером да убудуће мења наследну структуру људских ембриона.

Председник подкомисије за биолошку етику Немачке бискуске конференције, бискуп Фирст је тај акт осудио као ”убиство људског живота” и позвао немачко правосуђе да штити људске ембрионе сходно постојећим етичким стандардима.

Од старне британске институције "HFEA" (Human Fertilisation and Embryology Authority) допуштени експерименти да се у оквиру првих седам дана врше експерименти са оплођеном људском јајном ћелијом стоје у жижи ове категоричне критике. Научници Francis Crick Institut(а) у Лондону су правдали своје експерименте чињеницом да они пружају увид у медицински значајна сазнања. Људски ембриони ће након једне недеље експериментисања бити ”уништени”. Сличне генетске манипулације су једино још у Кини допуштене.

Овај поступак је, истиче бискуп Фирст, са моралних позиција Католичке цркве, недопустив. Њиме се мења не само генетска структура погођеног људског бића, већ генетска структура читаве потоње генерације.

У Великој Британији примењени ”Crispr Cas9-Method” омогућује високу техничку прецизност и сигурност у области хумане генетике. Тиме расте опасност да се убудће генетски промењени ембриони употребљавају и за репродуктивне сврхе, што би значило етичко-правну повреду табуа.

протођакон Зоран Андрић, Минхен