Преминуо академик Ђорђе Злоковић

Ђорђе Злоковић, архитекта и грађевински инжењер, редован члан Српске академије наука и уметности, преминуо је 9. фебруара 2017. године у 89. години, саопштила је САНУ. Ђорђе Злоковић рођен је 30. септембра 1927. године у Трсту. На Архитектонском факултету у Београду дипломирао је 1951, а на Грађевинском 1955. године. Звање доктора техничких наука стекао је 1961. године на Архитектонском факултету. Био је редовни професор тог факултета од 1975. године, на предметима конструктивни системи и просторне структуре.

За дописног члана Одељења техничких наука Српске академије наука и уметности изабран је 1985. године, а за редовног 1994. године. Био је дугогодишњи заменик секретара Одељења, потпредседник Уређивачког одбора Српске енциклопедије и уредник њене Редакције за грађевинарство и геодезију, заменик председника Стручног савета Галерије САНУ.

Добитник је више награда и признања: награда „Ослобођење града Ниша”, 1974; Седмојулска награда СР Србије, 1980; Орден Светог Саве I степена, 1994; награда „Проф. др Војислав Стојановић”, 2008; Награда за животно дело Инжењерске коморе Србије, 2008. године.

Током седме и осме деценије прошлог века пројектовао је и реализовао преднапрегнуте висеће кровове на спортским халама у Новом Београду и на Чаиру у Нишу, као и на Главној хали и Базенској хали Спортског центра „Морача” у Подгорици. На свим овим објектима распона 60 до 70 метара примењивао је своја оригинална решења за преднапрегнуте висеће кровове и специјалну технологију грађења коју је развијао за сваки објекат посебно. Потиче из неимарске породице Злоковића, отац Милан пројектовао је неке од бисера архитектуре српске модерне, попут Дечје клинике и „Југоаута” у Београду.

Извор: Политика