Премошћавање баријера - Дух партнерства

Православна црквена општина у Никшићу од почетка априла 2015. започела је имплементацију пројекта "Премошћавање баријера – Дух партнерства“ који финансира Европска унија кроз ИПА програм прекограничне сарадње између Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Партнери на пројекту у Црној Гори су СП Црквена општина Никшић и Савез удружења параплегичара Црне Горе, а у Босни и Херцеговини – „Сунце нам је заједничко“ – Удружење родитеља дјеце и омладине са сметњама у развоју и Општина Билећа. Укупни трошкови пројекта у Црној Гори износе 80.684,97 еура, допринос Европске уније је 68.178,80 еура.

Циљ пројекта је повећање друштвене повезаности у прекограничном региону подизањем свијести о питањима везаним за особе са инвалидитетом и прилагођавање вјерских објеката и објеката културе како би се повећала приступачност за особе са инвалидитетом.

Радови у Црној Гори подразумијевају адаптацију јужног улаза у Саборну цркву Светог Василија Острошког у Никшићу, тачније инсталацију алуминијумске рампе за потребе особа са инвалидитетом, старих особа, мајки са колицама... Тиме ово велељепно здање постаје прво сличног типа у Црној Гори које је на овакав начин прилагођено и које ће постати доступно свим вјерницима и туристима. Радови такође подразумијевају изградњу рампе на улазу у оближњем Парохијском дому и обиљежавање паркинг мјеста за особе с инвалидитетом у окружењу цркве. Такође, обезбиједиће се покретне алуминијске рампе на улазу у цркву Светих апостола Петра и Павла која се налази поред Саборне цркве (у гробљу) а која спада у најстарије цркве овога подручја и за коју се претпоставља да потиче из преднемањићког периода, затим на улазима у цркву Светог апостола Луке у манастиру Жупа и на улазу у цркву Успења Пресвете Богородице у манастиру Пива.

Пројекат је наишао на велико одобравање релевантних локалних јавних институција, удружења која се баве проблемима особа са инвалидитетом и јавног мњења.

Очекује се да ће овај пројекат допринијети већој друштвеној укључености особа са инвалидитетом, повећати приступачност вјерских објеката и објеката културе особама са инвалидитетом у прекограничној области, допринијети размјени знања и искустава у региону у рјешавању проблема са којима се сусрећу особе с ивалидитетом и подићи свијест јавности и свих заинтересованих страна у пограничној области која дијели заједничку историју и културу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка