Пренос честице моштију св. Ане Новгородске у Епархију британско-скандинавску

У четвртак 26. фебруара на дан св. Симеона Мироточивог у престони град краљевине Шведске стигла је делегација из Москве у саставу: викар Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, Његово Преосвештенство Епископ моравички Г. Антоније (Пантелић), представника Српске Православне Цркве при Московској Патријаршији, са настојатељем Подворја Америчке Православне Цркве архимандритом Закхејем (Вудом), у пратњи јерођакона Александра (Котова), а поводом преноса честице моштију св. Ане Новгородске, ћерке Шведског краља Улофа (980- 1022), која је била удата за Јарослава Мудрог у Киеву.

Под омофором нашег Епископа Г. Доситеја, наша епархија има и шведско намесништво које броји око 3000 православних швеђана, којима је долазак моштију био од посебног значаја. Њен повратак после 1000 година у своју отаџбину обрадовало је не само православне швеђане већ и римокатолике и протестанте.

По доласку делегације, мошти су биле дочекане у Руском храму св. Сергија Радоњежског где је служен акатист и где су верници имали прилику први пут да се поклоне светињи.

Већ сутрадан увече у 18:00 часова, мошти су пренесене у храм Светог Саве где су дочекане од Његовог Преосвештенства епископа Доситеја, свештенства и верног народа међу којима је било и Швеђана, Руса, Срба и Грузијаца. После вечерњег богослужења, верни народ је имао прилику да се поклони дуго очекиваној светињи.

Сутрадан 28. Фебруара на дан св. Апостола Онисима у 10:00 часова у храму Светог Саве св. Литургију служио је Његово Преосвештенство епископ Доситеј уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа Антонија, архимандрита Закхеја и свештенства и монаштва наше епархије. На великом входу високопречасни архимандрит Закхеј предао је сребрни

кивот са моштима св. Ане, епископу Доситеју предајући мошти по благослову Његовог Блаженства Митрополита Америчког Г. Јоне као утеху нашој епархији и верном јој народу и свим људима добре воље који траже помоћи свете Ане. Потом је епископ Антоније уручио икону образа Владимирске Богородице епископу Доситеју истакнувши његов значај за укрепљење Православља и односа са братским Помесним црквама у Скандинавији и Великој Британији, и многотрпни труд на њиви Господњој која му је поверена и пожелео да Пресвета Богородица увек буде брза заштитница и помаже да мудро управља својим стадом које му је поверено

далеко од нашег отачаства. Његово Преосвештенство Епископ Доситеј захвалио се најприје Епископу Антонију и архимандриту Закхеју на даровима којим је почаствована наша епархија и сви верни. По речима епископа Доситеја: "Хиљаду година пред Господом не значи ништа... јер кад неко постане свет, постаје власништво свију и сви они који буду прилазили пред њене свете мошти добијаће оно што буду тражили ако то буду тражили са искреним срцем и искреном душом...". Владика Доситеј је завршио своју беседу пожелевши добродошлицу св. Ани Новгородској у своју отаџбину.Потом је владика узвратио дарове гостима дарујући им по икону св. Ане, који је дар парохије преподобне Ане Ногородске.

Мошти ће бити чуване у храму који је њој посвећен у граду Ескилстуни који се налази у средњем делу Шведске.

јеромонах Нектарије