Пренос Литургије на немачкој телевизији

Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин служио је у недељу 8. маја, Свету Архијерејску Литургију у храму Св. Великомученика и Победоносца Георгија у Оснабрику на северозападу Немачке. Саслуживали су јереји Синиша Вујасиновић из Оснабрика и Неђељко Ђокић из Диселдорфа са ђаконима Славишом Божићем из Беча и Александром Перковићем из Хилдесхајма, а богослужењу су присуствовали и Њихова Краљевска Височанства Принц Владимир и Принцеза Бригита од Југославије, те конзул Србије у Хамбургу, Војин Драгишић.

Други канал немачке државне телевизије (ZDF) вршио је пренос Свете Архијерејске Литургије из Оснабрика. Током преноса, богослужење је за телевизију коментарисао ипођакон Николај Тон, генерални секретар Православне епископске конференције Немачке. Проповед је на немачком језику држао јереј Младен Јањић из Келна.

Линк на интернет страници ZDF-а:

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1326910/Orthodoxer-Gottesdienst-aus-Osnabrueck

Овим свечаним богослужењем обележено је и 70 година од прве Свете Литургије у Оснабрику коју је на Ђурђевдан, 6. маја 1941. године, служио протојереј Милан Јовановић у оснабричком официрском логору.

Храм Св. Великомученика и Победоносца Георгија у Оснабрику

Година 1941. сматра се почетком организованог верског живота православних Срба у Оснабрику. У официрском логору Еверсбург налазило се за време Другог светског рата око 6.000 српских официра и војника. Заробљеници су имали покретни иконостас пред којим су се молитвено окупљали сваке недеље и празника. Током савезничког бомбардовања 6. децембра 1944. погинуло је 116 српских заробљеника, а изгорео је и покретни иконостас. Након рата, логор Еверсбург постао је сабирни центар за војнике из оближњих радних команди. Енглеска војна управа је одобрила коришћење једне просторије за верске потребе. Урађен је иконостас, а формиран је и хор. Године 1945. Србе у Оснабрику су посетили Свети Владика Николај (Велимировић) и Краљ Петар други.

Упркос исељавању Срба за Енглеску и друге земље, потреба за српском православном богомољом је постојала и даље. У једној стамбеној згради формирана је капела коју је 1960. године осветио руски загранични Архиепископ Филотеј. Године 1964. добијена је дозвола за грађење новог храма. Приликом освећења земљишта, почасни гост и покровитељ је био Краљ Петар други. Радови су завршени 1981. године, а 1982. храм је осветио тада надлежни Епископ Лаврентије (Трифуновић), садашњи Епископ шабачки. Овом приликом управа града Оснабрика даривала је храм великим звонима, електричном инсталацијом и сумом од 30.000 немачких марака. Црквени дом освећен је 2003. од Епископа средњоевропског Г. Константина.

На територији Црквене општине Оснабрик борави око 5.000 припадника Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија средњоевропска